Uncategorized

Alaszka színei

Az Európai Űrügynökség (ESA) heti földmegfigyelő videósorozatában legutóbb egy 2020-as Sentinel-2 műholdfelvételen mutattak be egy – számunkra – távoli és érdekes tájat Alaszkában. A valódi színeket visszaadó (tehát nem hamisszínes) kép a Nushagak-öblöt és környékét ábrázolja.

(Forrás: ESA)

Talán mondani sem kell, hogy a vidék nem épp sűrűn lakott. A legnagyobb település, az erdős, bozótos, füves, mocsaras területekkel körülvett Dillingham lélekszáma 2000 körüli.

Az Egyesült Államokhoz tartozó Alaszka délnyugati részén található, a képen látható, észak”déli irányban húzódó tölcsértorkolat vízfelülete több mint 100 km2-es. Északon a Nushagak nevű folyó torkolatnál kezdődik és a nagyobb Bristol-öbölben végződik. A Nushagak-öbölbe elsősorban a Nushagak (jobbra fent) torkollik. A folyó az Alaszkai-hegységben ered, délnyugati irányban mintegy 450 km hosszan kanyarog. De több más folyó (Wood, Igushik, Snake, Weary) vize is ide ömlik.

A Nushagak-öböl Sentinel-2 műholdképen. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2020 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A Nushagak feltűnő sötétbarna, szinte fekete színét a vízben szállított növényi eredetű vegyületek, csersavak (tanninok) és lignin okozzák. Ezek a növényi részekből (gyökerekből, levelekből, fakéregből) és a talajból mosódnak a vízbe. A sötét folyadék aztán fokozatosan elkeveredik az öböl és más folyók világosabb hordalékú vizével. A partvidéken sok a lombhullató erdő. A képbe nagyítva számos kisebb, olvadékvizet összegyűjtő tó is felismerhető. A partok mentén látható lilás árnyalatú sávok az apály idején szárazra kerülő sár- és homoklapályok.

A Nushagak-öböl több vízi- és vándormadárfaj fontos állomáshelye. A vidék jól ismert az itt őshonos, nagy egyedszámban előforduló vörös lazac (Oncorhynchus nerka) halászatáról.

Kapcsolódó linkek: