Uncategorized

Tornádó Texasban

November 4-én komoly szupercella (forgó feláramlással rendelkező zivatarzóna) alakult ki az Egyesült Államokban, Texas északkeleti, Oklahoma délkeleti és Arkansas nyugati vidékein. Az időjárási jelenség nyomán több mint 20 tornádó alakult ki, amelyeknek egy része jelentős károkat okozott. Ezek közül az egyik a Texas állambeli Clarksville környékén csapott le, helyi időben este negyed 7-kor. A NASA földmegfigyelési portálja, az Earth Observatory egy másnap, november 5-én készült Landsat-8 műholdképpel illusztrálta a tornádó hatását a tájra. Mi viszont természetesen az európai Copernicus program Sentinel földmegfigyelő műholdjaihoz fordultunk „segítségért”, hogy bemutassuk a tornádó sújtotta texasi tájat.

Az alábbi két, a csúszka elmozdításával össze is hasonítható kép egyike november 12-én készült az egyik Sentinel-2 optikai távérzékelő műhold kamerájával. Ezúttal nem színes képet választottunk, hanem az MSI (Multi-Spectral Instrument) kamera 13 különböző színképi sávja közül a 4-es számút, amely a spektrum narancs színében (665 nm hullámhossz környékén) érzékeny. Egyszerűen ezen a legfeltűnőbb a tornádó elvonulásának helyét jelző, délnyugat–északkeleti irányban húzódó sáv. A másik, radaros technikával készült, a polarizációs tulajdonságok alapján hamisan színezett műholdképet a Sentinel-1A szolgáltatta, amely november 14-én repült el a terület felett.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2022 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A tornádó pusztítása ott a legszembetűnőbb a műholdképeken, ahol erdős területet érintett. A helyenként akár 270 km/h sebességet is elérő szél fákat tört derékba vagy forgatott ki gyökerestől a földből. Ez magyarázza, hogy a felszín radarhullámokat visszaverő tulajdonságai is jócskán megváltoztak, így a műholdradaros képen is felismerhető a tornádó hatása. A szántóföldeken nehezebb, bár nem lehetetlen követni az elvonulásának helyét. Ez a szóban forgó texasi tornádó közel 100 km-es útvonalat járt be. Nyomában lakóházakban és középületekben estek károk. Több tucat ember sérült meg és sajnos halálos áldozatokról is érkezett jelentés.

Kapcsolódó linkek: