Uncategorized

Ötből egy eltűnt

Németország területén eddig öt gleccsert tartottak számon, de ez idei forró nyár egyikük sorsát végképp megpecsételte. A Schneeferner a Zugspitze csúcsától délre, nyugatról keleti irányba lejtő felületen kialakult kettős gleccser, a Reintal völgy felső részén – olvashatjuk a vonatkozó Wikipédia oldalon. A kettős gleccser megjelölés immár a múlté, a Schneeferner déli részéről a napokban a Bajor Tudományos Akadémia szakértői jelentették ki, hogy megszűnt gleccsernek lenni. A jég átlagos vastagsága szeptemberre alig több mint 2 m-es lett, így már nem képes arra, hogy a saját súlya miatt a lejtőn lefelé elmozduljon.

Volt-nincs gleccser: a déli Schneeferner egy 2016-os és 2022-es Sentinel-2 műholdképen. (Kép: European Union, Copernicus Sentinel-2 imagery)

A 2664 m és 2520 m magasságok között húzódó déli Schneeferner jégtakarója mindössze négy év alatt olvadt a felére. 2022 őszére felülete 1 hektárosra zsugorodott. Ha minden így folytatódik – márpedig a klímaváltozást nem lehet egykettőre megállítani –, akkor néhány éven belül a megmaradt jégmennyiség teljesen eltűnik majd. Idén nyáron az extrém magas hőmérsékletek miatt az Alpok gleccserei általában sokat veszítettek jégtömegükből.

Kapcsolódó linkek: