Uncategorized

Előbukkant szellemfalu Spanyolországban

Az Ibériai-félszigeten olyan nagy a szárazság, hogy a Galíciában, a portugál határhoz közel fekvő egykori Aceredo falu házai ismét szárazra kerültek. A települést akkor öntötte el a víz, amikor 1992-ben feltöltötték az Alto Lindoso tározót, amely a Lima (Limia) folyó vizének felduzzasztásával jött létre. Maga a 110 m magas gát Portugália területén épült, a munkálatokat 1983-ban kezdték meg. A hozzá tartozó vízi erőműben elektromos energiát termelnek. Most a szárazságra való tekintettel a portugál kormány rendelkezett a vízhasználat minimalizálásáról.

A teli tározó vízszintje 339 m magasságban húzódik, de ezen a télen akkora az aszály, hogy a műholdképek tanúsága szerint is alig van víz benne. Alább két Sentinel-2 képet hasonlíthatunk össze a csúszka elmozdításával. Az egyik most februárban, a másik tavaly ilyenkor készült.

A növényzetet pirossal kiemelő hamisszínes Sentinel-2 műholdképek az Alto Lindoso víztározóról. Az extrém alacsony vízszintre utal a széles, világos színű partvonal. Normális körülmények között ez víz alatt fekszik, ezért nincsen rajta növényzet. Az íves völgyzáró gát balra lent, az elárasztott de most újra előbukkanó Aceredo jobbra fent (a hídtól keletre, a déli parton) található. (Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021–2022 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A tározó teljes kapacitása közel 380 millió m3, ennek a vízmennyiségnek most csupán kb. 15%-a található benne. Spanyolországban és Portugáliában előfordulnak száraz időszakok, de ez inkább a nyári hónapokra jellemző. Spanyolországban a tározók most kapacitásuk 44%-án állnak, ami jóval kevesebb, mint az elmúlt évtized 61%-os átlaga. Azonban 2018-ban még ennél is súlyosabb volt a helyzet. Ha idén ekkora aszállyal indul a mezőgazdasági szezon, kérdéses, hogy mi lesz a terméssel. Amennyiben nem érkezik komolyabb mennyiségű csapadék, a mezőgazdaság ez évi termése nagy veszélybe kerül.

Aceredo, amely most ismét szárazra került, mindenesetre turistalátványosságot jelent. Ez a drónvideó, amely február elején készült a helyszín fölött, a szürkés iszappal bevont romos épületekkel és az uszadékfákkal szürreális látványt nyújt. A felvételek hátterében jól látható, mennyire kevés víz maradt a tározó alján.

(Forrás: Paulo Moroso / YouTube)

Kapcsolódó linkek: