Uncategorized

Kint vannak a vízből

Dél-Tirolban, nem messze az olasz–osztrák–svájci hármashatártól van egy különleges, festői tó, amely arról nevezetes, hogy kilóg belőle egy 14. században épült templom tornya. De hogyan került a Resia-tóba (olaszul Lago di Resia, németül Reschensee) a templom? A válasz egyszerű: egy mesterséges víztározóról van szó, amelyet – a helyiek ellenállása, majd a 2. világháború okozta késedelmek után – 1950-ben alakítottak ki két kisebb természetes tóból, a folyók felduzzasztásával. A villamos energia termelése érdekben végrehajtott művelet nyomán víz alá került a Curon (németül Graun) nevű egykori falu, amelynek legmagasabb épületét, a templom tornyát még a felduzzasztott víz sem lepte teljesen el. A falu 163 lakóháza azonban megsemmisült, valamint 523 hektár termőföld is a tó fenekére került. Télen, amikor befagy a tó, a középkori templomtorony száraz lábbal is megközelíthető. Márpedig befagy, hiszen az Alpokban járunk, közel 1500 m-es magasságban.

A Resia-tó maximális mélysége 28 m. Víztározó kapacitása 120 millió köbméter, amellyel a tartomány legnagyobb tavának számít. Sőt az egész Alpokban sincs nagyobb tó 1000 m feletti magasságban, mint a 6,6 km2 felületű tározó, amelyet az Adige, Rojenbach és Karlinbach folyócskák táplálnak, vizét pedig az Adige vezeti el. Ez utóbbi egyébként Olaszország második leghosszabb folyója a Pó után, ezután még mintegy 400 km-en át kanyarogva végül az Adriai-tengerbe ömlik.

A Resia-tó legutóbb azzal került bele a hírekbe, hogy vizét karbantartási munkálatok miatt most lecsapolták. Így a tó fenekén levő egykori falu egyes részei újra a felszínre kerültek. Mi az európai Copernicus földmegfigyelési program egyik Sentinel-2 műholdjával készült, a valódi színeket visszaadó képen mutatjuk be a tavat és környékét. A 10 m-es legjobb felszíni felbontású Sentinel-2 képeken a templomtornyot ugyan nem igazán lehet kivenni, de a 2021. májusi és az éppen egy évvel korábban készült képek összehasonlításával jól láthatjuk, ahogy a tározó vizének jelentős részét leengedték.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2020–2021 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A völgyzáró gát a tó déli végénél található, az elárasztott egykori falu helye pedig a keleti oldalon van, ahol a tározó feneke most „kilátszik”. A május eleji műholdképeken mind 2020-ban, mind 2021-ben még kiterjedt hótakaró borítja az Alpok környező magas hegyeit – idén valamivel több, mint tavaly.

Kapcsolódó linkek: