Uncategorized

Pojang-tó: egyszer tele, máskor szinte üres

Néhány évvel ezelőtt, 2016 őszén azt olvashattuk, hogy Kína (egykor volt) legnagyobb édesvízi tava jórészt kiszáradt. A Pojang-tó (Poyang) fénykorában több mint 3200 km2-es vízfelülettel rendelkezett – sőt az időszámításunk szerinti 7-9. században, a Tang-dinasztia, a kínai civilizáció egyik aranykora idején 6000 km2-es lehetett. A víz mennyisége a száraz és az esős évszakok váltakozása nyomán amúgy is erősen ingadozik, de az utóbbi időszakban a szárazsághoz hozzáadódtak az emberi beavatkozás hatásai, mint például a Jangce folyón megépült Három Szurdok-duzzasztógát és víztározó vagy a homokbányászat. Volt már rá példa, hogy a Pojang-tó felszíne mindössze 200 km2-re zsugorodott.

Most azonban a hosszan tartó esőzések nyomán súlyos áradások alakultak ki Kínában. Csianghszi (Jiangxi) tartományban szigorú intézkedésekre volt szükség, a Pojang-tó vízszintje meghaladta a 22,5 métert. Ez magasabb, mint az 1998-as rekordárvíz idején volt. A tó közelében 400 ezer embert kellett kitelepíteni otthonából.

Az európai Copernicus földmegfigyelő program Sentinel-1 radaros műholdjai segítségével meggyőző képet kaphatunk a Pojang-tó változásairól. 2016-ban már pályán volt mindkét Sentinel-1 műhold, az 1A jelű 2014-ben indult. Az azonos felszereltségű, az apertúraszintézis elvén működő radarberendezést használó Sentinel-1B-t 2016 áprilisának végén bocsátották fel, annak az évnek a novemberében még a beüzemelése zajlott. Mindenesetre a Pojang-tóról és környékéről készült, hamis színezésű Sentinel-1 amplitúdóképet össze tudjuk hasonlítani egy friss képpel. Alább a csúszka elmozgatásával jól látható, hogy a radaros műholdképeken feltűnő sötét vízfelületek mérete mennyire megváltozott.


(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2016, 2020 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Az is észrevehető, hogy a tavat tápláló folyók mentén az árvíz kiterjedt területeket öntött el. A hírek szerint a július eleji esőzések Kína szinte minden tartományát érintették. Több mint 400 folyón volt árvízvédelmi készültség, sok esetben rekordmagasságú vízszinteket mértek. Az áradások és földcsuszamlások miatt 2,2 millió ember kényszerült otthonának elhagyására. A halottak vagy eltűntek száma meghaladja a 140-et.

Kapcsolódó linkek: