Uncategorized

Lesotho színesben

Az Európai Űrügynökség (ESA) érdekes műholdképeket bemutató sorozatában január utolsó hetében egy kis dél-afrikai ország, Lesotho volt a téma. Az illusztráció pedig egy különleges, három különböző időpontban készült Sentinel-2 műholdfelvétel kombinálásával készült színes kép.

Lesotho egy Belgiuméhoz hasonlítható területen (kb. 30 ezer négyzetkilométeren) fekvő, mintegy 2 milliós lakosú ország. Tengerparttal nem rendelkezik, sőt egyetlen szomszédja a Dél-afrikai Köztársaság, vagyis a Lesothói Királyság egy enklávé. Efféle állam csak még kettő van a Földön, mindkettő Olaszországtól körülölelve, de sokkal kisebbek: a Vatikán és San Marino. Földrajzi értelemben más különlegességekről is nevezetes Lesotho. Ez a Föld egyetlen országa, amelynek tejes területe 1000 km magasság fölött fekszik – tehát magassági értelemben ott „kezdődik”, ahol Magyarország „végződik”. Sőt a Lesotho területét alkotó fennsík 80%-a 1800 m felett van.

A teljes lakosságban 80% a vidékiek aránya, akiknek jó háromnegyede mezőgazdasági tevékenységből él. Ez főleg gabonatermesztést és extenzív legeltető állattartást jelent. A lesothói mezőgazdaság egyre több problémával küzd: kevés a termőföld, a klímaváltozással pedig mind gyakrabban fordulnak elő extrém időjárási körülmények, aszály és árvizek.

Lesotho északnyugati része egy olyan képen, amelyhez a Sentinel-2 műholdak közeli infravörös sávjában készült felvételeit használták fel (2020. november 27. – vörös, 2021. március 12. – vörös, 2021. augusztus 29. – kék). A helyenként eltérő intenzitással megjelenő három alapszín keverékéből előálló színkavalkád a felszínborítás évszakos változásait szemlélteti. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2020–2021 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A 9 hónapos időszakot felölelő színes kompozit Sentinel-2 kép vörös összetevője a nyári esős évszak kezdetén készült. A zöldhöz rendelt kép ugyanennek az évszaknak a végét jelképezi, a kék pedig a rövid száraz időszakét. Ezektől az alapszínektől eltérő árnyalatok mind valamiféle keverék színek, amelyek elsősorban a növényzet változására utalnak. A mintázatok közvetve a hegyes-völgyes táj domborzata miatt látszanak, hiszen a magasság vagy a hegyoldalak lejtésiránya hatással van a vízzel való ellátottságra, a növényborítás típusára is.

Lesotho legnagyobb városa és egyben fővárosa, a bő 300 ezres Maseru a Mohokare-folyó bal partján, közvetlenül az ország határánál fekszik. A fentebb bemutatott nagy műholdképen balra középtájt látható, a folyó kanyargó fekete csíkként ismerhető fel. Ez a képkivágás a teljes felbontású változat egy részlete.


(Forrás: ESA)

Kapcsolódó linkek: