Uncategorized

Tenerife

Az elmúlt hónapok során sok szó esett a Kanári-szigetekről, a La Palma szigetén kitört Cumbre Vieja vulkán kapcsán. Most az Atlanti-óceánban fekvő, Spanyolországhoz tartozó szigetcsoport egy másik tagjára látogatunk egy Copernicus Sentinel-2 műholdkép segítségével, az Európai Űrügynökség (ESA) földmegfigyelési videósorozata egyik epizódjának felidézésével.

(Forrás: ESA)

Az Afrika északnyugati partjaitól (Marokkótól) nem messze (125–200 km-re) található, vulkáni eredetű Kanári-szigetek nyolc nagyobb szigetből (területük csökkenő sorrendjében Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, El Hierro és La Graciosa), valamint több kisebb tagból áll. A szigetek szárazföldjei összesen mintegy 7500 km2-t tesznek ki, ebből 2034 km2 Teneriféhez tartozik.

A Kanári-szigetek egy Sentinel-3 műholdképen, 2022. január 13-án, amikor sem komolyabb felhők, sem egy szaharai eredetű porvihar nem zavarta a műholdat a felszín fényképezésében. Nyugatról keletre haladva a főbb szigetek: El Hierro, La Palma, La Gomera, Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote és La Graciosa. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2022 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A Kanári-szigetek legnagyobb tagja, Tenerife is valójában egy vulkáni hegy, a Teide a tengerszint fölé emelkedő része. A Teide 3718 m magas csúcsával egyúttal Spanyolország területének legnagyobb pontja is, de ha az óceánfenéktől számítjuk, akkor a hegy még inkább tekintélyt parancsoló: az aljától a tetejéig 7,5 km a szintkülönbség, amivel ebben az értelemben a Föld harmadik legmagasabb vulkánja. A Teide aktív tűzhányó, de legutóbbi kitörése már több mint egy évszázada, 1909-ben volt. Akkor a lávaömlés az északi parton Garachico városát és kikötőjét érte el.

Tenerife valódi színeket mutató Sentinel-2 műholdképe 2021 utolsó napján, december 31-én készült. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A változatos topográfia és különleges klíma miatt az időjárás helyről helyre nagyon eltérő lehet a szigeten belül. Az időjárásra és a mikroklímára nagy hatással van a passzátszél, amely az év túlnyomó részében északkeleti irányból fúj, nedvességet és csapadékot szállítva. Nem véletlen, hogy a műholdképen is a sziget északi részét és a Teide északi lejtőit utalja a sűrű növényzetre utaló zöld szín.

A sziget lakosságának túlnyomó része alacsonyabb magasságokban, a tengerpart néhány kilométeres környezetében él. Tenerife lakosságának mintegy fele a főváros, Santa Cruz de Tenerife polgára. A város a sziget keskenyebb, északkeleti nyúlványán, a déli partoknál épült. Közelében, kissé beljebb található a korábbi főváros, San Cristóbal de la Laguna.

Santa Cruz de Tenerife városától 10 km-re, az Izaña-hegyen található a Teide Obszervatórium, amelynek területén működik az ESA Optikai Földi Állomása (Optical Ground Station). Ott egy 1 m-es optikai távcsővel követik a geostacionárius pályán keringő űrszemetet, amelynek darabjai ezzel a módszerrel 10–15 cm-es méretig megfigyelhetők. 2021 közepén ugyanitt nyílt meg az ESA vadonatúj Izaña-1 (IZN-1) lézeres távmérő állomása, amellyel egyelőre a speciális lézertükrökkel felszerelt műholdak, de nemsokára – ha nagyobb teljesítményű lézer áll munkába – űrszemétdarabok pálya menti mozgását lehet pontosan követni, hogy megelőzhessék az esetleges ütközéseket a Föld körüli térségben.

Kapcsolódó linkek: