Uncategorized

A fonyódi tűz nyomai

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága honlapján február 24-én lehetett olvasni a hírt, hogy 15 hektáron ég a nádas Fonyódnál, a Bézsenyi utca és a 6701-es számú út közötti területen, a Halastavak közelében. A tűzesethez a marcali, siófoki, keszthelyi hivatásos, a balatonboglári önkormányzati és a fonyódi önkéntes tűzoltókat riasztották. Az egységek több oldalról vízsugarakkal és kéziszerszámokkal oltották a lángokat, munkájukat az erős szél is nehezítette. Mintegy két óra elteltével sikerült megfékezni a tüzet.

Egy ilyen nagy kiterjedésű tűz nyomai az európai Copernicus földmegfigyelési program Sentinel-2 optikai távérzékelő műholdjainak képein is fel kell tűnjenek. Blogbejegyzéseink közül sem az első eset, hogy egy Fonyód közeli vagy máshol, a Balaton déli partja közelében keletkezett tűz következményeiről számolunk be Sentinel-2 műholdképek illusztrálásával. Most is két képet hasonlítunk össze, az egyik a tűz előtt, a másik utána készült. A hamisszínes képeken a növényzetet piros szín emeli ki. A vízfelületek a sötétkék árnyalataiban látszanak, a leégett terület feketés színű.

Fonyódnál a nádas egy derékszögű háromszög alakú területen égett le, a halastavaktól délre, a kép közepe táján. Érdekes még megfigyelni a februári műholdkép tetején, hogy a Balatonba torkolló, a pár nappal később leégett terület „átfogója” mentén elhaladó Pogány-völgyi-víz vize a benne oldott szerves anyagok miatt mennyivel sötétebb, mint a tóé. (Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2023 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Az első műholdkép február 21-én, mindössze három nappal az esemény előtt készült. Szerencsére akkor tejesen derült volt az idő. Nem úgy a tűzvészt követő napokban, amikor egy jó darabig minden műholdelhaladás alkalmával sűrű felhőzet takarta a felszínt a kamera elől. Végül március 8-án sikerült egy majdnem felhőtlen pillanatot elkapni. Legalábbis Fonyód fölött ha nem is teljesen, de viszonylag tiszta volt az ég. A vékony felhőzet valamelyest bepillantást engedett a tájra, még ha a jelenléte miatt a műholdkép elég homályos is lett. (A tágabb környéken ennél vastagabb felhők is voltak, ezt illusztrálja a Balatonról és környékéről készült műholdkép alább bemutatott nagyobb kivágata.)

A környéken jócskán volt felhő március 8-án, a Sentinel-2 műhold elrepülése idején. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2023 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Kapcsolódó linkek: