Uncategorized

Hármas határ Dél-Amerikában

Különlegesen színezett Copernicus Sentinel-2 műholdképen mutatta meg az Európai Űrügynökség (ESA) Paraguyay, Brazília és Argentína határvidékét heti földmegfigyelési ismeretterjesztő sorozatában. Valójában nem is egyetlen hamisszínes képről van szó, hanem három kombinációjáról. Ezek az infravörös tartományban készültek 2022 márciusában, júliusában és novemberében, s mindegyikhez más-más alapszínt (vörös, zöld és kék) rendeltek. Ezen a módon a színek segítségével kiemelhetők a felszínborítás évszakos változásai, méghozzá elsősorban a növényborítottságé.

Három időpontban készített, eltérő színekkel kombinált Sentinel-2 műholdkép a paraguayi–brazil–argentin hármas határ vidékéről. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2022 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A legfeltűnőbb színekkel a mezőgazdasági művelés alatt álló parcellák tűnnek ki. Ezek jellegzetessége még a szabályos, rendszerint sokszög alakú forma. A kék, türkiz és lila különféle árnyalatai arra utalnak, hogy a növényzet novemberben volt a legintenzívebb fejlődés állapotában. Azok a területek, ahol a három különböző időpont között nem volt különösebb eltérés a felszínborításban – ilyenek például az erdők és a beépített, városi területek – a szürke árnyalataiban jelennek meg. A vízfelületek, amelyek a leginkább elnyelik az infravörös sugárzást, könnyen felismerhetők fekete színükről.

A kép felső részén a kiterjedt, több ágra bomló vízfelület az Itaipú-víztározó, amelyet a Paraná folyó felduzzasztásával alakítottak ki. A Paraná határfolyó, nyugati oldala Paraguay, keleti oldala Brazília része. Délebbre, ahol az Iguaçu (Iguazú) folyó a Paranába torkollik, található a hármas határ a fent említett két ország és Argentína között. A folyók kanyargó vonala jelöli ki a természetes határvonalat. Az Iguaçu északi partján Brazília, a délin Argentína területe kezdődik.

A színes foltvarrásra emlékeztető tájkép Paraguay és Brazília művelt mezőgazdasági területeit jelzi, míg az argentin oldalon a sűrű erdőség a jellemző. A folyótorkolattól mintegy 20 km-re, a képen alul középen, egy elnyúlt patkó alakú kanyarulatban található a nevezetes Iguaçu-vízesés, a Föld egyik legnagyobb és – ha nem is a műholdképen, de a helyszínen – leglátványosabb vízesésrendszere. Környékén mind az brazil, mind az argentin oldalon nemzeti parkok fekszenek.

Kapcsolódó linkek: