Uncategorized

Volt-nincs toronyház

Úgy is mondhatnánk, hogy december elején még volt, januárban már nem volt árnyék a Copernicus Sentinel-2 műholdképeken, amelyek a Csepel-sziget északi csúcsának közelében fekvő területekről, ezen belül is az egykori Vízügyi Tudományos Kutatóintézet (VITUKI) immár szintén egykori toronyháza környékéről készültek. A VITUKI-t 1952-ben alapították, 2012-ig működött. Azóta állt üresen az 1976-ban átadott, Mühlbacher István tervezte 57 m magas épület, amelyet 2020. december 10-én robbantásos módszerrel bontottak el.

A VITUKI toronyház felrobbantásáról készült videó. A háttérben a Ráckevei-Duna és a felette átívelő Kvassay híd. (Forrás: Magyar Építő Zrt.)

Ezen a helyszínen épül majd fel a Budapesti Atlétikai Stadion. A fejlesztési területen a Rákóczi hídtól a Kvassay zsilipig, valamint az új Kábelhídon át egészen Észak-Csepelig új árvízi védmű, part menti gyalogos sétányok, kerékpárutak és hajóállomások készülnek. A fejlesztéssel megvalósul továbbá a teljes pesti rakpart északi és déli területeinek gyalogos, kerékpáros és vízi összeköttetése egészen a Csepel-szigetig – írta a bontás alkalmával a hvg.hu. A toronyházról korábban azt állapították meg, hogy már nem hasznosítható, így eltávolítása mellett döntöttek.

Az alább látható, a csúszka elmozdításával össze is hasonlítható két, hamis színezéssel előállított Sentinel-2 műholdkép a robbantás előtti és utáni állapotot mutatja. Az első kép közvetlenül a művelet előtt, december 5-én készült. A másikra több mint egy hónapot kellett várni, hiszen az elmúlt év vége felé és idén január elején is szinte állandóan borult volt az ég Budapest felett. Akárhányszor is repült el itt a két Sentinenel-2 műhold valamelyike, csak a felhőzet szürkésfehér tetejét tudták lefényképezni.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2020–2021 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A VITUKI toronyház (a decemberi képen) illetve későbbi hűlt helye (a januári képen) középre esik. Maga a toronyépület felülnézetben nem egykönnyen különböztethető meg a 10 m-es felszíni felbontású műholdképeken, de az alacsony téli napjárás miatt hosszúra nyúló árnyéka annál inkább. A Sentinel-2 képek helyi időben valamivel dél előtt, háromnegyed 11 táján készültek. A legfeltűnőbb változás az épület árnyékának eltűnése a robbantás utáni képen. December 5-én Budapesten a Nap a műholdátvonulás idején alig több mint 19°-os magasságban volt a horizont felett, így a képen az árnyék hossza (kb. 170 m) jól egyezik azzal, amit a közel 60 m magas, akkor még álló épülettől várhattunk.

Kapcsolódó linkek: