Naperőmű Marokkóban

Természeti adottságait kihasználva Marokkó élen jár a napenergia hasznosításában. Az észak-afrikai országban az egyik legmagasabb a napos órák száma, a sivatagos területeken akár a 3600 órát is elérheti évente. A 9 milliárd amerikai dollárra becsült költséggel elindított naperőmű-építési projekt célja, hogy 2020-ra 2000 MW elektromos teljesítményre képes erőművi kapacitást hozzanak létre. Öt nagy naperőmű-komplexum építése zajlik az országban, amelyek üzembe helyezése után az egész ország villamosenergia-igényének mintegy harmadát képesek majd fedezni. Ezek részben napelemeket (fotovoltaikus, vagyis a nap energiáját közvetlenül elektromos energiává alakító rendszereket) használnak, részben a napfény fókuszálásával működnek. Ez utóbbi esetben a Nap járásának megfelelően mozgatható tükrökkel kis felületre, egy középen álló toronyra irányítják a beeső fényt. A toronyban levő folyadék felforrósodik, az áramtermelést hőturbinákkal végzik.

A naperőműtelepek egyike az Ouarzazate (más néven Noor). Harmadik fázisának (Noor III) építése nemrég, idén tavasszal fejeződött be, mostanában kezdi meg a termelést a marokkói villamosenergia-rendszer számára.

A Copernicus program Sentinel-2 optikai távérzékelő műholdjainak képei segítségével végigkövethetjük, ahogy a marokkói sivatagból „kinőtt” a Noor III naperőmű körkörösen telepített több ezer tükre, amelyekkel a középen emelt oszlopra fókuszálják a napfényt, ahol az olvadt sót melegít. Ez akár 8 órán át képes tárolni a hőt, lehetővő téve az éjszakai áramtermelést. A terület mintegy 750 hektár, a remények szerint évente 500 GWh energiát termelnek majd itt.

A képek sorozatát 2016 februárjában indítjuk, amikor még csak a földmunkák nyomai látszanak a majdani naperőmű helyén. 2016 júniusában, a nyári napforduló környékén már megcsillan a műhold kamerájának irányában néhány addigra telepített tükör. Ezek után nagyjából 2 havonta láthatunk egy-egy műholdképet, egészen a következő nyári napfordulóig, 2017. június 21-éig. Szerencsére a helyszínt ritkán takarják felhők a műhold elől – ezért is ideális naperőmű építéséhez. A legutolsó kép egészen friss, idén szeptember végén készült, amikor a Noor III már készen állt az energiatermelésre.

A képek sorozatán megfigyelhetjük az építkezés előrehaladását, ahogy egyre több és több tükör kerül a helyére. A körök közepén emelkedő torony ugyanakkor egyfajta napóraoszlopként is felfogható. A Sentinel-2 műholdak poláris napszinkron pályán keringenek, vagyis egy adott terület fölött minden elrepülésük alkalmával a napnak ugyanabban a szakában haladnak át. A marokkói képek világidőben (UT) valamivel 11 óra után készültek. Az évszakok változásával azonban a Nap más-más horizont feletti magasságban tartózkodik ugyanabban az időpontban. Így nyáron a legrövidebb, télen viszont a leghosszabb a torony árnyéka a műholdképeken. Az is feltűnhet a szemlélőnek, hogy a tükrök nyáron sokkal több fényt vernek vissza a műhold irányába, szinte elvakítva a Sentinel-2 kameráját. A Sentinel-2 műholdképek valósághű színekben adják vissza a környező kopár tájat.

Légi felvétel a marokkói Noor naperőmű-komplexumról, balra a műholdképeken is látható III. szakasz. (Kép: SENER)

Kapcsolódó linkek: