Uncategorized

Volt kémény, nincs kémény

A hírek szerint március 6-án ledöntöttek egy használaton kívüli gyárkéményt a Miskolc melletti Sajókeresztúron. A kémény az egykori Borsodi Ércelőkészítő Mű (BÉM) telephelyének közepén állt, vasbetonból épült, és a robbantást követően egyben dőlt le. A ledőlő kémény lakóházakat és más értékeket nem veszélyeztetett.

A rendszerváltás után az 1969-ben alapított BÉM nehéz helyzetbe került, működését végül 2013-ban környezetvédelmi okokból felfüggesztették. A cég valaha fontos szerepet játszott a diósgyőri és ózdi acélművek kiszolgálásában, dúsítási eljárással itt tették alkalmassá a vasércet a nagykohókban történő feldolgozásra.

A 26-os főút mellett álló kémény ledöntésével a nehézipari múlt utolsó látványos eleme is eltűnt Sajókeresztúr látképéből – írja az Index beszámolója. Mi azt is megnéztük, hogy a műholdképeken hogyan látszik a kémény eltűnése. Ehhez az európai Copernicus program látható és infravörös tartományban érzékeny Sentinel-2 műholdjainak szabadon elérhető képeit hívtuk segítségül. Az egyik közvetlenül a robbantás előtti napon, március 5-én, a másik a következő műholdátvonuláskor, március 10-én készült. Szerencsére egyik alkalommal sem zavarták felhők a látványt Sajókeresztúr fölött.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Maga a kémény természetesen nem nagyon vehető ki felülről a 10 m-es felszíni felbontást nyújtó Sentinel-2 műholdképeken. Annál inkább az árnyéka. Az árnyékot némileg kiemelő, hamis színezéssel készült képek közepén sárga körrel meg is jelöltük, hogy mit érdemes figyelni. A műholdképek a csúszka elmozdításával könnyedén összehasonlíthatók. A korábbi képen még ott az árnyék, az 5 nappal később készített következőn már nincs. Az is feltűnő, hogy a kémény kelet-északkeleti irányban dőlhetett le, hiszen ott a felszín feltűnően világosabb lett.

Ha nem tudnánk a híradásokból, hogy milyen magas volt a kémény, a március 5-én készült műholdkép alapján magunk is meg tudnánk becsülni. Ehhez például a Sinergise cég Sentinel Hub szolgáltatását vehetjük igénybe – ahonnan rendszerint a Sentinel műholdképeket kiválasztjuk blogbejegyzéseinkhez –, és az EO Browser webes felületén lemérhetjük az árnyék hosszát. Persze az árnyék szélei nem túl jól definiáltak, és a felbontás sem igazán éles, de azt meg lehet állapítani, hogy kb. 160 m hosszú. Most már csak azt kell megtudni, hogy a műholdkép készítésének idején (március 5-én, világidőben 9:47-kor) milyen magasan állt a Nap Sajókeresztúr felett. Erre a feladatra elérhetők kalkulátorok, például itt, amelyekkel hamar kideríthetjük, hogy a Nap kb. 30°-kal járt akkor a horizont felett. Innen már csak egy derékszögű háromszög másik befogójának hosszát kell kiszámítanunk, ha tudjuk az egyik befogóét (vagyis az árnyékét). A kémény magassága tehát 160 m * tg 30°, valamivel több mint 90 m. S valóban, a hírek szerint az egykori BÉM immár szintén egykori kéménye 106 m magas volt, vagyis a hibalehetőségeket is figyelembe véve elég jó becslést kaptunk.

Kapcsolódó linkek: