Uncategorized

Az első képek a Sentinel-3B-től

Alig állt pályára április 25-én a Copernicus program legújabb műholdja, a Sentinel-3 sorozat második tagja, máris nyilvánosságra hozták első képeit. Az első eredményekre kevesebb mint két hetet kellett csak várni. Ezek azt igazolják, hogy a műhold „egészséges”, rendben elérte a pályáját, műszerei működésre készek. Azonban még hosszú hónapok – akár közel fél év – munkájába telik majd, mire a fedélzeti berendezéseket megfelelően kalibrálják. Csak azután kezdődhet meg a Sentinel-3B szolgálatszerű működése, onnantól lesznek (szabadon) elérhetők az adatai a Copernicus program archívumából. A kezdeti tesztidőszakban a Sentinel-3A és -3B műholdak szoros közelségben, keringési időben mérve csupán 30 másodperces különbséggel követik egymást pályájukon, így a Földön lényegében ugyanazt tudják megfigyelni. A sikeres kalibrálás után az Európai Űrügynökség (ESA) átadja majd a Sentinel-3B irányítását az EUMETSAT európai műholdas meteorológiai szervezetnek – ahogyan az a 2016-ban felbocsátott Sentinel-3A esetében is történt. Az óceáni adatok előállításáért, a Copernicus szolgáltatásainak adatokkal való ellátásáért az EUMETSAT, a szárazföldek felett végzett mérésekért pedig az ESA lesz a felelős.

Napnyugta az Antarktisznál – a kontinens felett közel poláris pályán elrepülő Sentinel-3B első, május 7-én (közép-európai idő szerint 12:33-kor) készített képén. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / feldolgozás: EUMETSAT, CC BY-SA 3.0 IGO)
Ugyancsak május 7-én készült a Föld másik, északi sarkvidékéhez közel a felvétel, amely a Grönlandhoz közeli tengeren úszó, az áramlatok által mozgatott part menti jég örvénylő mintázatát mutatja. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / feldolgozás: EUMETSAT, CC BY-SA 3.0 IGO)
A felhőmentes Észak-Európa egy része, középen a Balti-tengerrel, a Sentinel-3B ez első képeinek sorozatából. Mindhárom itt bemutatott, valóshoz közeli színezésű képet az OLCI (Ocean and Land Colour Instrument) berendezéssel készítették, amely 21 különböző látható és infravörös hullámhosszon érzékeny, képeinek felszíni felbontása 300 m, az egyszerre leképezett sáv szélessége 1270 km. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / feldolgozás: EUMETSAT, CC BY-SA 3.0 IGO)

A Sentinel-3 sorozat tagjai a Copernicus program műholdjai közül a legösszetettebb műszerezettséggel rendelkeznek. Május elején „bemutatkozott” az új Sentinel-3B infravörös sugárzásmérője is (Sea and Land Surface Radiometer, SLSTR), amelynek segítségével az óceánfelszín és a szárazföld hőmérsékletét tudják majd feltérképezni.

Nyugat-Európa egy részlete (Írország – felhőkkel borítva –, Nagy-Britannia, Franciaország, a Vizcayai-öböl, Spanyolország, Portugália), sőt még Afrikából is egy kis darab a Sentinel-3B infravörös sugárzásmérőjének május 9-én gyűjtött adatai alapján előállított képen. A szárazföldön vörös színben jelenik meg a növényborítás. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / feldolgozás: EUMETSAT, CC BY-SA 3.0 IGO)
A Vörös-tenger és környéke a Sentinel-3B SLSTR műszerével, május 9-én. Keletre, a Nílus mentén feltűnő a növényzet vörössel. Nyugatra, Szaúd-Arábia területén a sivatagi homokot sárgás és fehéres árnyalatokkal adja vissza a hamis színezésű kép. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / feldolgozás: EUMETSAT)

Végül elkészítették az első próbaméréseket a Sentinel-3B fedélzetén repülő, az apertúraszintézis elvén működő radaros magasságmérő (Synthetic Aperture Radar Altimeter, SRAL) műszerrel is. Az alábbi képen a Törökország keleti részén, az iráni határhoz közel fekvő Van-tó látható. A két közvetlenül egymás mellett húzódó sáv a Sentinel-3A és -3B átvonulásait mutatja. Távolságuk a felszínen 7 km. Az előbbi mérés április 28-én, az új műholdé május 9-én készült. A tó tengerszint feletti magassága 1647 m, s a képen jól kivehető a víz és a környező terep közötti átmenet.

Törökország legnagyobb tava, a Van-tó sós vizű, vulkanikus tevékenység nyomán alakult ki. A Sentinel-3A és -3B magasságméréseit a jobb oldali színskála alapján lehet összevetni. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / feldolgozás: ESA)

Kapcsolódó linkek: