Uncategorized

Malé

Nem egészen egy évvel ezelőtt egy blogbejegyzésünkben – az Európai Űrügynökség (ESA) földmegfigyelési videósorozata nyomán – már foglalkoztunk a Maldív-szigetekkel. Akkor egy Sentinel-3 műholdképen mutattuk be az Indiai-óceánban fekvő, mintegy 1200 kisebb-nagyobb korallszigetet számláló országot. Most ismét a Maldív-szigetek szolgáltattak témát a videósorozat július végi epizódjához. Ezúttal a kisebb látómezővel, de nagyobb felbontással dolgozó egyik Sentinel-2 műhold képe volt az illusztráció.

A Maldív-szigetek egy részlete egy 2019-es Copernicus Sentinel-2 műholdképen, amelynek közepén a főváros, Malé látható. A világos türkiz színek a sekély lagúnák vizét jelzik, sötétkék körülöttük a mély óceán. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A fenti képen középtájt (és alább a kinagyított részleten még jobban) látható Malé nem csak a Maldív-szigetek fővárosa, de a legnépesebb települése is. Világviszonylatban is magasnak számít a népsűrűsége, hiszen nem egészen 8 km2-es szárazföldi területen több mint 200 ezren élnek. Az északi Malé-atoll, ahol a város épült, elég kicsi ahhoz, hogy egy óra leforgása alatt körbe lehessen sétálni.

Malé (a kinagyított műholdképrészleten jobbra lent) kereskedelmi és turistaközpont, Srí Lankával és Indiával hajójáratok kötik össze. Számos hajó és a mögöttük felkorbácsolt hullámok a Sentinel-2 képen is kivehetők, főleg ha valaki a teljes, 10 m-es felszíni felbontású változatot is megtekinti.

A Maldív-szigetek területének túlnyomó része, több mint 80%-a az átlagos tengerszinthez képest kevesebb mint 1 m-rel emelkedik ki. Így ez a Föld legalacsonyabban fekvő országa, s mint ilyen, az egyik leginkább kitett a klímaváltozással együtt járó tengerszint-emelkedésnek. A növekvő veszélyre készülve építkezésekbe kezdtek. Az Űrvilág hírportál júliusi cikkében olvashatunk Hulhumaléról, a fővárostól, Malétól északkeletre létrehozott mesterséges szigetről. A kinagyított Sentinel-2 képrészleten ez jobb oldalt látható, a repülőtere alapján feltűnő Hulhulétól észak-északkeleti irányban. Hulhumalé építéséhez homokot termeltek ki a tengerfenékről, és azzal töltötték fel a sekély vízzel borított korallteraszt. A magasság itt 2 m a tengerszint felett.

Negyed évszázadra visszanyúló műholdas mérések alapján tudjuk, hogy a globális óceáni vízszint átlagosan évente 3 mm-rel emelkedik. Ehhez a víz melegedése és így hőtágulása, valamint az elolvadó jégtakaró járul hozzá. A méréssorozat folytatására indult tavaly novemberben a Copernicus program részeként, amerikai együttműködésben az első, Michael Freilichről elnevezett Sentinel-6 műhold. Az új űreszköz gondos beüzemelést és műszereinek kalibrálását követően, június óta már szolgálatszerűen küldi az adatait az időjárás-előrejelzéseket készítő meteorológusoknak, az éghajlatkutatóknak és másoknak.


A Maldív-szigetekről készített Sentinel-2 műholdkép az ESA videósorozatában.

Kapcsolódó linkek: