Uncategorized

Füst a Földközi-tenger fölött

Az apokaliptikus látványt nyújtó fényképekkel illusztrált napi hírekben olvashattunk róla, hogy Törökországban, a Földközi-tenger partvidékén az évnek ebben a szakaszában megszokottnál sokkal kiterjedtebb és pusztítóbb erdőtüzek tombolnak. A turisták által is előszeretettel látogatott vidékről, Bordrum és Marmaris környékéről tömegével menekülnek a vendégek, csónakok és hajók állnak készenlétben az evakuálásukra.

Az alábbi műholdkép nagyobb távlatból, alacsony Föld körüli pályáról mutatja a térséget. Az európai Copernicus földmegfigyelési program egyik Sentinel-3 műholdja a valóságoshoz közeli színekben tárja elénk a Földközi-tenger keleti medencéjét és a partvidéket. A július 30-án készült műholdképen alig látható felhő, annál több a víz fölött a fátyolszerű fehér folt. Ezek a part menti tüzeknek a tenger közepéig is eljutó füstjét jelzik.

(Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A kép jobb oldalán középtájt jellegzetes alakjával feltűnő Ciprus szigetéről az elmúlt hetekben ugyancsak érkeztek hírek erdő- és bozóttüzekről. De Spanyolország, Görögország, Olaszország egyes területei sem menekülnek meg a tüzektől. A kontinens délkeleti részén extrém magas hőmérsékleteket mérnek, július végén Görögországban 47 Celsius-fokkal megdőlt az európai rekord. A hőhullám miatt a legtöbb helyen 40 fok fölé kúszott a hőmérséklet. A meteorológusok szerint az ezen a héten is folytatódó hőhullám a legnagyobb az 1980-as évek óta.

Kapcsolódó linkek: