Uncategorized

Alsó-Kalifornia

Mexikónak az Egyesült Államokkal határos, északnyugati fekvésű tagállama (spanyolul Baja California) a Kaliforniai-félsziget északi felét foglalja el. Nyugaton a Csendes-óceán, keleten a Kaliforniai-öböl vize mossa a partjait. Most egy különleges, három időpontban készült Sentinel-1 radaros felvételekből összeállított színes kép segítségével látogatunk el ide, közvetlenül az amerikai határtól délre. Alsó-Kalifornia fővárosa, Mexicali a bal felső sarokban látható.

A hamis színezésű kép elkészítéséhez idén április 30-án (vörös), május 12-én (zöld) és június 17-én (kék) készült Sentinel-1 amplitúdóképeket kombináltak. Így a fehér színnel látható alakzatok ebben az időszakban állandó radarvisszhangot produkáltak, míg az ettől eltérő színek kiemelik a változásokat. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / feldolgozás: ESA)

A keleti oldalon, a kép jobb oldalán a szomszédos Sonora állammal alkotott határ vonalát is kijelölő Colorado folyó jól felismerhető. Körülötte a színpompás foltok mezőgazdasági táblák. A Colorado több mint 2300 km hosszan kanyarog Észak-Amerikában, a Sziklás-hegységben ered, és áthalad a híres Grand Canyonon, mielőtt Mexikó területére lép, és végül a Kaliforniai-öbölbe torkollik. A folyó természetes deltája valaha nagy területet foglalt el, a víz által ide szállított, magas tápanyagtartalmú hordaléknak köszönhetően pedig gazdag növény- és állatvilágnak adott otthont. Manapság a számos megépült duzzasztógát és tározó, a vízerőművek, az ivóvíz és öntözővíz kivétele miatt a hordalék, sőt sokszor még a víz sem nagyon jut már el a tengerig.

Az Alsó-Kalifornia egy részét ábrázoló színezett Sentinel-1 radarkép szerepelt az Európai Űrügynökség (ESA) földmegfigyelési videósorozatának egyik szeptemberi epizódjában. (Forrás: ESA)

Kapcsolódó linkek: