Uncategorized

Ózon-előjelelzés Sentinel-5P adatokkal

Az európai Copernicus földmegfigyelő program légköri összetevők mérésére készült Sentinel-5P műholdjának mérési adatait a vártnál hamarabb sikerült beépíteni a napi szintű operatív ózon-előrejelző számításokba. A Sentinel-5P 2017 októberében állt pályára, fedélzetén a holland vezetéssel kifejlesztett Tropomi (Tropospheric Monitoring Instrument) multispektrális képalkotó spektrométerrel. Ez a légkörben előforduló egyes összetevők jellegzetes színképi nyomait tudja detektálni, minden korábbi műholdas módszernél pontosabb és nagyobb térbeli felbontású adatokat kínálva.

A Copernicus légkörfigyelő szolgáltatásának (Copernicus Atmosphere Monitoring Service, CAMS) szakemberei júliusra végeztek a Sentinel-5P adatok megbízhatóságának gondos elemzésével. Kidolgozták továbbá azokat a számítási eljárásokat, amelyek alapján immár az új műhold közel valós időben szolgáltatott ózonadatai is pontosítják az elemzési és előrejelző munkát.

A légkörben az ózon (O3) jó is, meg rossz is. Nagy magasságban, a sztratoszférában az ózonréteg kiszűri a Napból érkező ultraibolya sugárzást. Így hozzájárul az élő szervezetek védelméhez. (Emiatt ad okot aggodalomra az ún. ózonlyuk.) A felszínhez közel azonban veszélyes szennyezőanyagnak számít, a városi szmog egyik fő összetevője. Légzési nehézségeket okozhat, illetve károsíthatja a növényzetet. A műholdas műszerek, így a Tropomi is az ózon légköri oszlopsűrűségét, vagyis egy egységnyi alapterületű légoszlopban található molekulák számát tudja meghatározni.

Az Antarktisz fölötti ózonlyuk idén novemberben, a Sentinel-5P mérési adatai alapján készített animáción. A színskála az ózon oszlopsűrűségét mutatja Dobson-egységekben. (Forrás: ESA)

A CAMS ugyancsak módszeresen vizsgálja a Sentinel-5P nitrogén-dioxidra (NO2) és szén-monoxidra (CO) vonatkozó adatainak minőségét. Független ellenőrző mérésekkel segítik értelmezni a műhold által végzett méréseket, hogy aztán beilleszthessék azokat is a modellszámításokba. A munka jól halad, így a közeljövőben e két másik légköri összetevő pontos monitorozásában is számítanak a Sentinel-5P adataira. A műhold nem csak pontos méréseket végez, de poláris pályájáról 2600 km széles felszíni lefedettségi sávjának köszönhetően 24 óránként képes ismételten felmérni egész bolygónkat.

Kapcsolódó linkek: