Uncategorized

Az Etna színesben

A hóval borított, a felhőrétegből kiemelkedő vulkánról, a szicíliai Etnáról közölt műholdképet a minap honlapján az Európai Űrügynökség (ESA). (Az Etna igazán hálás műholdképtéma, 2017-es kitörése alkalmából itt a blogon is bemutattuk az ESA akkori hírét illusztráló, ugyancsak a Copernicus program Sentinel-2A földmegfigyelő holdjával készített képet.)

Kontinensünk legnagyobb és legismertebb aktív tűzhányója az Olaszországhoz tartozó sziget északkeleti partjai közelében található. Magassága több mint 3300 m. A hóval borított vulkáni hegy a november végi műholdfelvétel készítésének idején a környező tájat borító felhőzet fölé emelkedett. De ebből a képen nem sok minden vehető ki, hiszen a hóborítás és a felhők is fehérek, az alakzatok tehát összemosódnak a szemünk által érzékelthez hasonló színezést alkalmazó képen.

Az Etnáról 2018. november 29-én készített, a valódi színeket visszaadó Sentinel-2 műholdkép. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A Sentinel-2 műholdpáros tagjainak fedélzetén repülő, több színben érzékeny kamera (Multi-Spectral Instrument, MSI) azonban épp azért tud egyszerre 13 különböző látható és közeli infravörös hullámhosszon felvételeket készíteni a Föld felszínéről, hogy a színek megfelelő kombinálásával kiemelhetők legyenek a különbségek. Az eljárás azon alapul, hogy az elérő hőmérsékletű, összetételű és fényvisszaverő képességű dolgok – jelen esetben a felhőréteg teteje, illetve az Etna havas lejtői – spektrális energiaeloszlása egymástól eltérhet. Így a színkép egyes hullámhosszain mintavételezve másképpen festenek a műholdfelvételen.

Ha tehát megfelelően választjuk meg a színezést, akkor ugyanazon a műholdas képen (pontosabban annak egy kinagyított részletén) immár látványos lesz a felhő és a hó „fehérjének” a különbsége. A hó a hamis színezésű változatban élénk türkizben tündököl.

Az Etna november 29-ei Sentinel-2 műholdképének valódi és hamis színezésű változata a csúszka mozgatásával összehasonlítható. (Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Ugyanarról a területről egy december 9-én készített Sentinel-2 műholdképet is bemutatunk. Ekkor épp nem voltak felhők a környéken, így a táj részletei is jobban kivehetők. A csúszkás összehasonlítás azt is felfedi, hogy a hóborítás alsó határa is feljebb tolódott az Etna alján. A vulkán területe egyébként mintegy 1200 km², a hegy lábánál mért kerülete 135 km.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A hamis színezésű képeken felfigyelhetünk még a középtájt, a csúcs közelében látható narancsvörös foltokra. Itt a jelenleg is folyó vulkáni aktivitás miatt sokkal nagyobb a hőmérséklet, ezért az infravörös felvételeket is alkalmazó színkombinációban kitűnnek a hidegebb környezetükből.

Kapcsolódó linkek: