Uncategorized

Új légszennyezők a célkeresztben

A légszennyezés komoly környezeti probléma, a becslések szerint csak Európában évente mintegy 400 ezer ember életét rövidíti meg. Az európai Copernicus földmegfigyelő program levegőszennyezettséget mérő műholdja, a Sentinel-5P 2017 októberében állt pályára. A fedélzetén elhelyezett Tropomi (Tropospheric Monitoring Instrument) multispektrális képalkotó spektrométer minden korábbi műholdas műszernél érzékenyebben és nagyobb térbeli felbontással képes információval szolgálni az egyes légköri gázok globális eloszlásáról. A Sentinel-5P rendszeres adatszolgáltatása idén júliusban indult, a szén-monoxid (CO), a nitrogén-dioxid (NO2) és az ózon (O3) koncentrációját mutató térképek rendszeres közzétételével. A műhold adatainak egyik legnagyobb felhasználója a Copernicus Légkörfigyelő Szolgáltatása (Copernicus Atmosphere Monitoring Service, CAMS). A légköri aeroszolokra és a felhőzetre vonatkozó információt is megosztanak a műhold méréseire támaszkodva.

A levegőbe kerülő formaldehid oszlopsűrűségének globális térképe, 2018. január és augusztus közötti átlagértékekkel. A színskála az egy négyzetcentiméter alapterületű levegőoszlopba eső molekulaszámot jelöli. A formaldehid például erdőtüzek következtében és fafeldolgozáskor jut a levegőbe, de megtalálható kipufogógázban és cigarettafüstben is. A metán és egyéb szerves vegyületek oxidációjának köztes vegyülete, rákkeltő anyagként tartják számon. Bár a molekula viszonylag rövid életű a levegőben, szerepet játszik a szén-monoxid keletkezésében. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / feldolgozás: BIRA–IASB / DLR)

Október közepétől a kén-dioxidra (SO2) és a formaldehidre (CH2O) vonatkozó adatokat is közzéteszik a Sentinel-5P méréseire alapozva. A Föld körüli pályáról végzett átfogó műholdas mérések és a fejlett számítógépes modellezés együtt az egyetlen használható módszert adják arra, hogy az egész Földre vonatkozó levegőszennyezettségi információhoz jussunk. Rövid távon ez az előrejelzések, figyelmeztetések kiadása miatt fontos. Hosszabb távon olyan döntéseket alapozhat meg, amelyekkel a szennyezés csökkentését, megszüntetését érhetjük el.

A kén-dioxid a természetben vulkáni tevékenység nyomán kerül a levegőbe, de az ipari tevékenység, az autóközlekedés, s általában a kőolajszármazékok elégetése is nagyban hozzájárul a levegőbe kerüléséhez. Savas esők kialakulásához vezet, belélegezve egészségkárosító hatású. A térkép a Perzsa-öböl és India térségét mutatja, a Sentinel-5P 2017. november és 2018. július között gyűjtött adatai alapján a kén-dioxid átlagos oszlopsűrűségét ábrázolja. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / feldolgozás: BIRA–IASB / DLR)
A guatemalai Fuego-vulkán 2018. június 3-án váratlanul kitört. A mostani volt 1974 óta a leghevesebb aktivitása. A Sentinel-5P mérései alapján készült képen a kén-dioxid eloszlása látható. A vulkáni felhők kiterjedése, mozgása a légi közlekedés szempontjából sem közömbös. A kén-dioxid-térképeken a színskálák az oszlopsűrűséget Dobson-egységekben (DU) mutatják. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / feldolgozás: BIRA–IASB / DLR)

A Sentinel-5P közel valós időben rendelkezésre bocsátott adatain alapuló operatív szolgáltatások nem csak a hatóságokat segítik, de igen hamar eljutnak az egyes európai polgárokhoz is, például a levegő szennyezettségéről informáló okostelefonos alkalmazások révén.

Kapcsolódó linkek: