Ókori város a víz alól

Egy ókori város maradványaira bukkantak német és kurd régészek Irakban – olvashattunk nemrég az MTI híre nyomán. A nem kevesebb mint 3400 éves település a Tigris folyó partján épült, maradványai pedig a moszuli víztározóból kerültek elő. Irakot idén különösen súlyos aszály sújtja, így a tározó vízszintje jelentősen leapadt. Máskor is szoktunk „ilyen volt – ilyen lett” típusú műholdképpárokat mutatni víztározókról, ez esetben is megtesszük ezt egy-egy Sentinel-2 műholdképpel. A hamis színezésű, a Sentinel-2 kamerája B8, B4 és B3 sávjainak felvételein alapuló képeken a (kevés) vegetáció piros színben tűnik fel. Az egyik kép frissen, 2022. június 3-án készült, összehasonlításul egy két évvel korábban, ugyanebben az időszakban készült Sentinel-2 képet választottunk. A kettő a csúszka elmozdításával könnyen összevethető.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2020, 2022 / Sentinel Hub / GeoSentinel)

Jól látható, hogy mennyivel beljebb szorult a partvonal. A Tigris folyó vizének felduzzasztására az 1980-as években épített gát – amelynek stabilitásával kapcsolatban korábban komoly kétségek merültek fel – a képeken jobb oldalt alul, a tározó délnyugati csücskében található. Ez Irak legnagyobb gátja, a Tigris mentén folyásirányban alatta fekvő Moszul pedig az ország második legnépesebb városa. A gát elektromos energia termelését, a tározó öntözővíz biztosítását szolgálja. A mesterségesen kialakított tó teljes kapacitása több mint 11 km3 víz tárolására elegendő, a vízi erőmű a közel 2 milliós Moszul energiaellátását biztosítja.

A bevezetőben említett különleges régészeti helyszín a kurdisztáni régióban, Kemunében található (a tározó északi partján, középtájt). A régészek szerint a város, amelyben egy palota és több nagy épület, köztük egy hatalmas raktár is állt, az időszámítás előtti 15-13. századi ókori mezopotámiai Mitanni Birodalom fontos központja, Zakhiku lehet. Kihasználva, hogy leapadt a víz, a kutatók nagyrészt fel tudták térképezni az egykori várost. A palota maradványait már 2010-ben megtalálták, és egy 2018-as aszályt kihasználva fel is tárták. A további épületeket csak most sikerült részletesen megismerni.

A régészeti helyszín konzerválása érdekében a feltárt épületeket teljesen beborították szorosan illeszkedő műanyag fóliával, majd kaviccsal fedték le, hogy ne károsítsa őket a visszatérő víz – olvasható a hírekben.

Kapcsolódó linkek: