Uncategorized

La Palma „Copernicus-szemmel”

Fél évszázad elteltével 2021 szeptemberében újra jelentős vulkánkitörés volt a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma nevű szigetén. A Cumbre Vieja nevű vulkán szeptember közepétől december közepéig maradt aktív. A kitörésről, az esemény hatásairól és a lávaömlés következtében létrejött felszínváltozásokról mi is több blogbejegyzésben írtunk – természetesen Copernicus műholdas képeket felhasználva illusztrációként. A Cumbre Vieja kitörése volt a leghosszabb időn át tartó vulkáni aktivitás, amelyet eddig feljegyeztek La Palmán, hatására pedig jelentősen és maradandó módon átalakult a táj képe. A terület ráadásul elég sűrűn lakott, Európa része, így minden adott volt ahhoz, hogy az Európai Unió Copernicus földmegfigyelési programjának teljes apparátusa mozgásba lendüljön a természeti csapás nyomán.

A Copernicus hat szolgáltatása közül a katasztrófa-elhárítást segítő vészhelyzeti szolgáltatás (Copernicus Emergency Management Service, CEMS) a kezdetektől fogva bekapcsolódott a folyamatok követésébe, a spanyol országos és regionális hatóságok kezdeményezésére. A CEMS feladata a természeti csapások idején, emberi tevékenység nyomán keletkezett katasztrófahelyzetekben, humanitárius válsághelyzetekben a mentésben dolgozó szervezetek naprakész térképi információval való ellátása. A földmegfigyelő műholdak globális lefedettséget tesznek lehetővé, így ilyesmire lényegében bárhol sor kerülhet. A Copernicus légkörfigyelő szolgáltatása (Copernicus Atmosphere Monitoring Service, CAMS) pedig a vulkáni eredetű légszennyezéssel, különösen a levegőbe kerülő kén-dioxid koncentrációjának mérésével és térbeli eloszlásának változásával, fejlődésével kapcsolatban szolgált értékes adatokkal.

Szeptember 19-én, nyolc napon át tartó, több mint 6000 földrengést produkáló szeizmikus aktivitást követően kitört a Cumbre Vieja: két hasadékon át láva kezdett ömleni a hegy nyugati lejtőin. A CEMS gyors reagálású csapatát (Rapid Mapping Team) négy órán belül riasztották a spanyol hatóságok – így indult az EMSR546-os aktivitás; a CEMS minden új eseménynek ad egy sorszámot. Az aktivitás három hónapja alatt folyamatosan készültek az újabb és újabb térképek és adatok, amelyek dokumentálták a lávafolyást, valamint az érintett környék épületeiben, infrastruktúrájában keletkezett károkat. Ezeket az információkat nem csak a helyi hatóságok, de a közvélemény, a sajtó és a kutatók is megismerhették világszerte. Így számos tanulmány születhetett, a híradásokban pedig gyakran lehetett találkozni műholdas képekkel, valamint az azok alapján készült elemzésekkel.

La Palma szeptemberben és októberben, négy különböző időpontban, a forró vulkáni lávafolyás infravörös sugárzását kiemelő színezéssel készült Sentinel-2 műholdképeken. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021 / feldolgozás: EU DG DEFIS)

Szerencsére a természeti csapásnak ezúttal nem volt közvetlen halálos áldozata, de az alábbi néhány szám jól érzékelteti az esemény súlyosságát. A műholdas felvételek tanúsága szerint La Palma szigetén 1241 hektárt érintett a lávaömlés. Összesen 2988 építmény és 92 km hosszú közúti infrastruktúra semmisült meg. Több mint 7000 ember kényszerült elhagyni otthonát, a sziget egyes pontjait akár 20 m vastag vulkáni eredetű hamuréteg borította be. A helyi hatóságok becslése szerint mintegy 900 millió euróra tehető az anyagi kár.

A lávával elöntött területek változása a CEMS műholdfelvételek alapján végzett monitorozása alapján. A térképen a különböző színek eltérő időpontokat jelölnek, a jobb alsó sarokban olvasható magyarázat alapján. (Kép: CEMS)

A média kitüntetett figyelemmel fordult a Cumbre Vieja kitörése felé, nem csak Spanyolországban, de világszerte. A Copernicus műholdképek és adattermékek jól szolgálták a közvélemény információval való ellátását, és gyakran felbukkantak az internetes közösségi oldalakon is. A Copernicus azonnali, teljes körű és ingyenes adatelérést lehetővé tevő politikája hozzájárult ahhoz is, hogy a földmegfigyeléssel és a földrajzi információs rendszerekkel (geographic information system, GIS) foglalkozó nemzetközi kutatói közösség tagjai számos érdekes, újszerű vizualizációs megoldással rukkoljanak elő. Ezek közül néhányat össze is gyűjtöttek a Copernicus Observer cikkében.

Miközben a vulkánkitörés jelentősen érintette a környék lakosságát, a nagyvilág számára is jól láthatóvá váltak a Copernicus nyújtotta lehetőségek és a szolgáltatások haszna.

Kapcsolódó linkek: