Uncategorized

Szárazság, tüzek

Február végén a tél végi száraz, hosszan tartó csapadékmentes időjárás miatt országszerte több helyen pusztítottak avar- és mezőtüzek. A legtöbbjük feltehetően emberi felelőtlenség miatt lobbant fel, annak ellenére, hogy tűzgyújtási tilalom van érvényben. Veszprém megye sem volt kivétel. Külsővatnál, a Marcal folyó mentén például hatvan hektáron égett a nádas. A celldömölki és pápai tűzoltók dolga volt a lángok megfékezése.

A tűz következtében felperzselődött nádas jól látható az európai Copernicus földmegfigyelési program Sentinel-2 műholdjainak képén. Alább egy február 27-én készített műholdképet mutatunk be, amely a csúszka elmozdításával összehasonlítható a tíz nappal korábban, február 17-én ugyanarról a területről készített képpel. Az infravörös sávban készült felvételeket is felhasználó színkombináció feketével emeli ki a leégett nádas helyét, sőt a terület szélén a még aktív tűzfészkek is jól azonosíthatók, narancssárga foltokként.

A képen nagyjából átlós irányban a Marcal csíkja húzódik, középen a mintegy hatszáz négyzetméteres területen leégett nádassal. A közeli települések balra lent Külsővat, jobbra Marcalgergelyi. (Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Kapcsolódó link: