Uncategorized

La Palma-i változások

A Spanyolországhoz tartozó atlanti-óceáni szigetcsoport, a Kanári-szigetek egyik tagján, La Palmán szeptember 19-én kezdődött a Cumbre Vieja vulkán legújabb kitörése. A vulkáni hegy nyugati oldalán, a sziget délnyugati partvidékén a mezőgazdasági területetek, lakóházak, üvegházak, utak tarkították a tájat. A tengerig elérő lávafolyam azonban ezek egy részét teljesen eltörölte, a terület most inkább holdbéli tájhoz hasonló.

A NASA földmegfigyelési honlapja, az Earth Observatory nemrég amerikai Landsat-8 műholdképek segítsgével hasonlította össze a kitörés előtti és utáni állapotokat. Mi inkább két európai Sentinel-2 képet választottunk erre a célra. Az egyik még tavaly december végén készül, amikor a vulkánkitörésnek még híre-hamva (szó szerint!) sem volt. A csúszka eltolásával előbukkan az idén december 9-én készült Sentinel-2 műholdkép. Bár a táj egy részét épp akkor felhő takarta, jól látszik a lávafolyások hatása Todoque és El Paraíso településeken. Az is feltűnő, hogy a tengerig elért majd lehűlt láva egy kisebb és egy nagyobb „lávadeltában” átformálta a partvonalat, némileg megnövelve a sziget területét. A hamisszínes ábrázolás az infravörös hullámhosszon felvett adatok kiemelésével a növényzetet a piros árnyaltaiban tünteti fel, de az is látható, hogy ekkor még jelen volt a forró láva is.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2020–2021 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A korábbi műholdkép alsó részén is jelen levő szürke sávok még a Cumbre Vieja 1949-es kitörésére, az akkori lávafolyásra emlékeztetnek.

Az európai Copernicus program – amelynek keretében a Sentinel műholdak is gyűjtik adataikat – üzemeltet egy katasztrófahelyzetek kezelésében segítséget nyújtó szolgáltatást (Copernicus Emergency Management Service, CEMS). Az ő december közepén érvényes adataik szerint legalább 1600 épület semmisült meg La Palmán. A friss láva mintegy 12 km2 területet öntött el, ennek a harmada mezőgazdasági terület volt. De a vulkáni hamuval borított terület ennél is jóval nagyobb volt. A becslések szerint legalább 500–700 millió euróra tehető az anyagi kár.

A kitörés azonban mostanra elcsendesülni látszik. December közepére hirtelen jelentősen lecsökkent a szeizmikus aktivitás, a kén-dioxid és a láva kibocsátása. Bár természetesen a vulkán tevékenysége ismét bármikor megélénkülhet, de a helyi hatóságok tíz nap nyugalom után a kitörést immár befejezettnek tekintik.

Kapcsolódó linkek: