Uncategorized

Különleges napelempark Görögországban

Április 6-án felavatták Európa legnagyobb olyan napelemfarmját, amelyen a táblák mindkét oldala termel áramot. A félmillió darab kétoldalas napelemtáblával felszerelt, 204 MW teljesítményre képes telep 75 ezer háztartás villamos energiával való ellátását teszi lehetővé, éves energiatermelése 350 GWh. Helyszíne Görögország északi részén, a Nyugat-Makedónia régió fővárosa, Kozáni közelében van.

A kétoldalas panelek mindkét felén elektromos energia termelésére alkalmas napelemcellákat helyeztek el. Ezen a módon ugyanakkora terület elfoglalásával egyharmadával nagyobb kapacitást érhetnek el a hagyományos, egyoldalas táblákéhoz képest. A kétoldalas panelek vékonyak és speciális keretbe helyezik ezeket, hogy a legjobba ki legyenek téve a napsugárzásnak. Az az oldal, amely épp nem közvetlenül a Nap felé fordul, a visszavert fényt is képes hasznosítani energiatermelésre.

Görögország ambiciózus célja, hogy 2030-ig mintegy 19 GW-ra növelje a megújuló forrásokat felhasználó energiatermelését. Ez az ország felhasználásának 35%-át fedezné. (Ez a szám már 2020-ban is 21,7% volt.) Az orosz–ukrán háború miatt a folyamat akár még gyorsabb is lehet, hiszen az Európai Bizottság döntése értelmében fel kell gyorsítani az orosz gáztól való függőség felszámolását az Unióban. Az is jelzésértékű, hogy a 130 millió euróba került új napelempark beruházója a Hellenic Petroleum vállalat, Görögország legjelentősebb olajvállalata. A cég megkezdte az átállást a „zöld energiára–.

A Kozáni közelében felépült új napelempark a Copernicus földmegfigyelési program Sentinel-2 optikai távérzékelő műholdjainak képein is jól látszik. Az alábbi két, valódi színeket megjelenítő műholdkép egyike friss, 2022. április 8-án készült. A csúszka elmozdításával összehasonlíthatjuk az ugyanarról a tájról éppen 2 évvel korábban készült Sentinel-2 műholdképpel. Akkor még nyoma sem volt a nagyszabású energetikai beruházásnak.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2020, 2022 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A műholdképek jobb felső sarkában egyébként „kísért” egy fosszilis energiahordozó: a közeli Ptolemaida külszíni fejtésű lignitbányájának két év leforgása alatt bekövetkezett változásáról is benyomást szerezhetünk.

Kapcsolódó linkek: