Uncategorized

Japán legnagyobb vulkánja

Japán 110 működő vulkánja közül a legnagyobb az ország legdélibb fekvésű nagy szigetén, Kjúsún található, Kumamoto prefektúra területén. Az Aszo tengerszint feletti magassága eléri az 1592 m-t. A vulkán 120 km kerületű kalderája az egyik legnagyobb a Földön. Észak–déli irányban 25 km, kelet–nyugati irányban 18 km a kiterjedése. Az Aszo nemrég szerepelt az Európai Űrügynökség (ESA) heti földmegfigyelési ismeretterjesztő videosorozatában, egy Sentinel-2 műholdkép révén, amelyet az idei év első napján készített a Copernicus program optikai távérzékelő műholdpárosának egyik tagja.

(Forrás: ESA / Youtube)

A hatalmas kaldera a mintegy 90 ezer és 270 ezer évvel ezelőtti időszakban, négy nagy kitörés nyomán alakult ki. Öt nagyobb hegycsúcs övezi: a Taka-dake (1592 m), a Naka-dake (1506 m), a Neko-dake (1433 m), a Kisima-dake (1362 m) és az Ebosi-dake (1337 m). Közülük csak a Naka-hegy (Naka-dake) vulkánja aktív napjainkban is. Rendszertelen kitörései közül a legutóbbi 2021-ben volt. A nyugodt időszakokban kráterét zöldes színű, gőzölgő tó tölti ki, amelynek vize a megélénkülő aktivitás idején elpárolog. A hely népszerű turistacélpont, aktivitás idején azonban lezárják.

Az Aszo vulkán Japánban, egy valódi színeket visszaadó Sentinel-2 műholdképen. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2022 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A közel 280 km² területű kalderában három település is található. Közülük a legnagyobb a műholdkép felső részén látható, a vulkántól 8 km-re északra fekvő Aszo. Lakosainak száma mintegy 26 ezer fő.

Kapcsolódó linkek: