Napelempark a tetőn

Október 7-én ünnepélyesen átadták Győrben, az Audi Hungaria Zrt. logisztikai központjának tetején azt a 160 ezer m2 területű, 36 ezer napelemből álló létesítményt, amely ebben a kategóriában – a tetőn kialakított fotovoltaikus erőművek között – Európában eddig a legnagyobb. A híradásokból kiderül, hogy az Audi és az E.ON együttműködésében készült napelempark 4 milliárd forintból épült, kapacitása közel ötezer háztartás éves villamosenergia-szükségletének felel meg. Az Audi telephelyei közül másodikként a győri gyár is karbonsemleges módon működik.

Az 1993-ban alapított Audi Hungaria Zrt. a német Audi AG 100%-os tulajdonában levő magyarországi leányvállalat, a világ legnagyobb motorgyára. Az Audi az egyik legnagyobb külföldi befektető Magyarországon, a győri gyár kivitele megközelíti a teljes magyar export egytizedét.

Az alábbi Sentinel-2 műholdképpár a most már napelemekkel beborított tetejű logisztikai központot és környékét mutatja. A hamis színezés pirossal emeli ki a növényzetet, az építmények, utak pedig a sötétszürkétől egészen a fehérig terjedő árnyalatokban láthatók. A csúszkás összehasonlításban a friss kép az avatás előtt nem sokkal, 2020. október 4-én készült. A másik 2016 novemberéből való, amikor a Sentinel-2 műholdpárosból még csak az egyik űreszköz, a 2015 júniusában pályára állított Sentinel-2A működött.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2016, 2020 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Jól észrevehető a két nagy épületcsarnok tetején a napelemtáblák megjelenése, de a két műholdkép készítése között eltelt négy év alatt más változások is megfigyelhetők a környéken, a győri ipari park területén.

Kapcsolódó linkek: