Uncategorized

Pakisztáni színek

Szindh (Sindh) Pakisztán népességét tekintve második, területe alapján harmadik legnagyobb tartománya. Székhelye Pakisztán legnépesebb városa, Karacsi. Területe közel 141 ezer km², népessége megközelíti az 50 millió főt. Az európai Copernicus földmegfigyelő program Sentinel-2 optikai távérzékelő műholdjainak három időpontban készített felvételeiből alkotott hamisszínes képet az Európai Űrügynökség (ESA) heti földmegfigyelési videósorozatának egyik áprilisi epizódjában mutatták be.

(Forrás:ESA)

Szindh tartomány Pakisztán déli részén, észak–déli irányban mintegy 580 km hosszan terül el. Délnyugaton partjait az Arab-tenger vize mossa. A terület középső része, ahol a tenger felé haladó Indus folyik, termékeny vidék. A bemutatott műholdképet is a mezőgazdasági táblák geometriai mintázata uralja. Annyi „csavar” van a képben, hogy a színek nem valóságosak. A színpompás, foltvarrásra emlékeztető képhez a Sentinel-2 13 színben érzékeny kamerájának közeli infravörös sávját használták fel, méghozzá három különböző időpontban. Ezekhez rendre a vörös, zöld és kék alapszíneket társították, majd az egészet egy képpé kombinálták.

A közeli infravörös képkombináció 2021. október 15-én, november 24-én, valamint 2022. január 13-án készített Sentinel-2 felvételekből állt össze. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021–2022 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Infravörösben jól követhető a fotoszintetizáló növényzet fejlődése. Mivel az egyedi képek egy negyedéves időszakot fednek le, időközben a növények állapota is változott. Ennek, és a tábláról táblára eltérő veteményeknek köszönhető a sokféle színkombináció. Szindh fő mezőgazdasági növényei a gyapot, a búza, a rizs, a cukorrépa és a kukorica. Jelentős az állattenyésztés is, szarvasmarhákkal, bivalyokkal, juhokkal és kecskékkel.

A képen jobbra, középtájt a cukortermeléséről nevezetes Badin városa látható. Kisebb tavak, víztározók, helyenként elöntött területek sötétkék vagy fekete foltként tűnnek fel.

Kapcsolódó linkek: