Kiszáradt horgásztó

Ha nyár, akkor a tűzesetekről és szárazságról szóló bejegyzések kerülnek többségbe blogunkon. Mindkettő „hálás téma” a műholdfelvételek számára – sokkal kevésbé a természeti csapások elszenvedőinek. Az idei nyáron különösen sok ilyen hír érkezik, legyen szó akár Nyugat- és Dél-Európáról, akár Magyarországról.

Július elején lehetett olvasni a hírt, hogy teljesen kiszáradt a Bicsérd központjában elhelyezkedő horgásztó. Előzőleg a halállományt lehalászták. A Pécs közelében fekvő Baranya megyei község népszerű tavának eltűnését a klímaváltozás számlájára írják. Ha nem tér vissza a víz a horgásztóba, kénytelenek lesznek más funkciót találni a területnek. Márpedig a jelenség nem most kezdődött: a tavat tápláló vízfolyás 10 km-es szakasza kiszáradt, már két éve nem folyik benne víz. A tó és környezete ugyanakkor fontos szerepet töltött be Bicsérd közösségi életében, rendezvények (horgászversenyek, szigeti esküvők, főzések, családi napok) helyszínének használták, horgászbüfé, szökőkútrendszer épült a környéken. Csak pályázatok útján több mint 120 millió forintot költöttek a fejlesztésekre a korábbi időszakban. Baranya megyében egyébként tíznél is több más horgásztó ugyancsak kiszáradt.

Az itt bemutatott műholdkép az európai Copernicus földmegfigyelési program egyik Sentinel-2 optikai távérzékelő műholdjával készült. A 2022. július 16-i állapotban mutatja Bicsérd központját, a valós színeket visszaadó megjelenítésben.

Bicsérd és környéke egy 2022. július 16-án készült Sentinel-2 műholdképen. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2022 / Sentinel Hub / GeoSentinel)

Hogy az egykori tónak alig van az űrből is érzékelhető nyoma, azt a legjobban ugyanennek a műholdképnek a hamisszínes változata illusztrálja. Még inkább az összehasonlítás, amelyhez egy majdnem pontosan két évvel ezelőtt készült júliusi műholdképet választottunk, azonos területről. A két időpontban készült kép között a csúszka elmozdításával lehet váltani.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2022 / Sentinel Hub / GeoSentinel)

A vörös szín a fotoszintetizáló növényzetet, a sötétkék a vízzel borított felületet jelzi. Jól látható, hogy míg 2020 nyarán megvolt a tó, idénre a vízfelületből semmi sem maradt.

Kapcsolódó linkek: