Uncategorized

Tűz Manchester közelében

Június 24-én csaptak fel először a lángok a Saddleworth-lápvidéken, az angliai Manchestertől nem messze található Stalybridge település közelében. A tüzet először látszólag gyorsan sikerült megfékezni, de másnap újult erővel csapott fel. A felszín alatt izzó tőzeg lehetett az oka, hogy a napokig tartó tüzet igen nehezen tudták eloltani. A nagy erőkkel kivonuló tűzoltóságnak a hadsereg segítségét is igénybe kellett vennie. A környező falvakból száznál több embert kellett kitelepíteni a sűrű füst miatt. A tűz fellángolásában és gyors terjedésében szerepet játszott a Nagy-Britanniában szokatlanul meleg és száraz időjárás.

Az európai Copernicus földmegfigyelő program Sentinel-2 műholdpárosának tagjai június 26-án és 29-én is elrepültek Nagy-Britannia fölött. Az itt bemutatott műholdképek a szlovén Sinergise cég Sentinel Hub EO Browser adatbázisából származnak, a színezésükhöz pedig a színképi sávok speciális kombinációit használtuk. Ez az első, június 26-i képen az aktív tűzfészkek gyűrű alakot formáló helyszíneit mutatja. A második, június 29-éről származó műholdképen a tűz által érintett területeket emeli ki.

Az angliai Saddleworth-lápvidéken pusztító tűz füstje és a tűzfészkek Sentinel-2 műholdképen, 2018. június 26-án. Bal oldalt alul a település Stalybridge. A kép közepén látható világosabb színű tájsebet a külszíni bányaművelés ejtette, jobbra a sötétebb alakzat egy víztározó. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)
A tűz által felégetett terület három nappal később, június 29-én, ugyancsak egy hamis színezésű Sentinel-2 képen. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Kapcsolódó linkek: