Uncategorized

Kalifornia nagy erdőtüzének mérlege

Kalifornia északi részén ezen a nyáron is több helyen ütöttek ki erdő- és bozóttüzek a száraz időjárás következtében. Két egymáshoz közeli, különösen pusztító, július vége óta égő tüzet teljesen csak szeptember elejére sikerül megfékezni. A nevét a közeli Mendocino településről kapó erdőtűz tehát több mint egy hónapon át tombolt egy viszonylag gyéren lakott, erdős vidéken, de így is több száz lakóházat és más épületet pusztított el. Kiterjedése több mint 1800 négyzetkilométeres volt, amivel Kalifornia történetében sajnálatos rekordot állított fel. Munka közben egy tűzoltó életét vesztette.

Az alábbi első képet nemrég a NASA földmegfigyelési híreket közlő Earth Observatory honlapja mutatta be. Az amerikai Landsat-8 műhold OLI (Operational Land Imager) műszerével augusztus 27-én gyűjtött adatok alapján, hamis színezéssel kiemelték rajta a tűz érintette területeket. A háttérben domborzati térkép látható. A két egymáshoz közeli erdőtűz (River Fire és Ranch Fire) a Clear Lake nevű tó környéki erdős, hegyes vidéket érintette.

A Mendocino erdőtűzkomplexum pusztításának mértéke 2018. augusztus 27-én. (Kép: NASA EO / Joshua Stevens / U.S. Geological Survey / domborzat: Shuttle Radar Topography Mission)

A Landsat műhold európai „társai”, a Copernicus program Sentinel-2 párosának tagjai ugyancsak megfigyelték Kaliforniát, miközben pályájuk mentén haladva menetrendszerűen feltérképezték a Földet. Egy augusztus 31-én készült képet mutatunk be ugyanarról a területről, amelyet a fenti Landsat kép is ábrázol. A színezés segítségével ugyancsak kiemeltük a tűz által felperzselt felszínt. Jól látható, hogy még van, ahol ég az erdő. Ezt a felszálló, több tíz km távolságban is kivehető füst jelzi.

A Sentinel-2 MSI (Multispectral Instrument) műszerével készített kép a 2018. augusztus 31-ei állapotot mutatja. Sárgásbarna szín emeli ki a tűz által érintett területeket. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Kapcsolódó linkek: