Uncategorized

Kelet-Kína, felhőmentesen

A Copernicus program Sentinel-3A műholdjával tavaly áprilisban készült az alábbi felvétel, amelynek jobb alsó részén a világ egyik legnépesebb városa, a több mint 24 millió lakosú Sanghaj, fent középtájt pedig Kína fővárosa, Peking is látható.

A Jangce folyó torkolatánál épült Sanghaj jelentős gazdasági és pénzügyi központ. Itt található a világ egyik legforgalmasabb konténerkikötője. A műholdkép mintegy 1200 km kiterjedésű területet ábrázol. A két említett nagyváros, Sanghaj és Peking mellett épp ráfért még Észak-Korea fővárosa, Phenjan (jobbra fent). Jól látszanak a Kína és Mongólia határárvidékén elterülő sós sivatagi területek. A kép közepe táján szürke foltokként jelennek meg a városok, köztük zöldes árnyalatokban a mezőgazdasági területek.

A Sentinel-3A műhold OLCI (Ocean and Land Colour Instrument) műszerének valódi színeket visszaadó képe 2017. április 29-én készült Kína fölött. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2017 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A tenger part menti vizein feltűnő a folyók által odaszállított hordalék. Nagyobb vízfelület még a Taj-tó (Nagy-tó), Sanghajtól nem messze, a Jangce torkolatvidékén. A képen jobb oldalt alul élénk zöld színárnyalataival véteti magát észre. 2017-ben, amikor a kép készült, éppen algavirágzás volt a tó vizében. A mikroszkopikus növényi lények (a fitoplankton) feldúsulása a vízbe jutott nagy mennyiségű foszfátra vezethető vissza, ami a mezőgazdasági és ipari tevékenység következménye.

A Taj-tó, Sanghaj és a Jangce torkolata a kép kinagyított részletén.

A tó északi partján fekvő Vuhszi (Vuxi) városában ivóvíz-ellátási problémákat is okozott a jelenség. A szennyező anyagok beszivárgásának csökkentésére a hatóságok intézkedéseket hoztak, hiszen az algavirágzás a környezetre és a tó élővilágára is káros lehet.

A Sentinel-3A Sanghajról és tágabb környezetéről készített képe szerepelt az Európai Űrügynökség (ESA) heti földmegfigyelési videósorozatának egyik júliusi epizódjában. (Forrás: ESA)

Kapcsolódó linkek: