Uncategorized

Füst Svédország fölött

A Skandináviát sújtó idei hőség és szárazság nem maradt következmények nélkül. Az űrből is látszik a Svédországban fellángolt erdő- és bozóttüzek füstje. A kiszáradt növényzet egészen az északi sarkkörig terjedő területeken is felgyulladt.

Az alábbi két műholdkép mindegyike július 17-én készült, a Copernicus program műholdjaival. A Sentinel-3 kevésbé jó felbontású, de nagy – Norvégia nyugati partjaitól Svédország középső részéig terjedő – látómezőt felölelő felvételén több különálló tűzből eredő füstfelhő is kivehető. A svéd hatóságoknak számos település lakosságát is ki kellett telepíteniük. Egy időben mintegy 50 helyen lángolt a tűz az országban. A júliusi esetek száma már háromszorosan meghaladta a tavaly ilyenkori tüzekét.

Sentinel-3 műholdkép a svédországi tüzek füstjével, 2018. július 17-én. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / feldolgozás: ESA)

A Sentinel-2 műholdkép két tüzet mutat közelebbről, a színezés sárgával és pirossal kiemeli az épp lángoló (forró) területeket. A helyszíntől nem messze égő további tüzek füstje is látható rajta. A számos kisebb fehér pamacs felhőktől származik, mellettük a sötét foltok a felszínre vetülő árnyékuk.

A nagyobb felbontású Sentinel-2 kép ugyanazon a napon készült, a fenti területnek egy részletét mutatja, a közel 3000 lakosú Sveg település (jobbra fent, 62° északi szélesség) közelében. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / feldolgozás: ESA)

Svédországban szinte mindenütt nagy a szárazság. A legészakibb fekvésű területek kivételével a folyók és tavak vízszintje is különösen alacsony. A csapadék mennyisége hetedrésze az év ezen időszakában megszokottnak, a 19. század vége óta végzett rendszeres meteorológiai mérések szerint az eddigi legalacsonyabb. A műholdképek elemzése az újonnan fellángoló tüzek detektálása céljából különösen a gyéren lakott vidékeken lehet fontos.

Skandinávia felszínhőmérsékleti anomáliáinak térképe idén július első felére. A viszonyítási alap a 2000 és 2015 közötti átlagérték ugyanezen két hetes időszakban. Az alsó színskála éreleméven a vörös színek a pozitív, a kék árnyalatai a negatív eltérést jelölik. Sok helyen akár 8 Celsius-fokkal is melegebb volt a felszín, mint a sokéves átlag. A térkép a NASA Terra műholdjának MODIS detektorával mért adatokból készült. (Kép: NASA EO)

Kapcsolódó linkek: