Uncategorized

Görögországi erdőtüzek

Sajtóhírek szerint augusztus 12-ére – a forróság enyhülésével és az időközben megérkezett eső segítségével – lényegében sikerült eloltani a Görögországban tomboló erdőtüzeket. Persze a szezonnak még nincs vége, bármikor újra fellobbanhatnak a lángok. Görögországban eddig több mint 100 ezer hektár égett le. Három emberáldozatot is követelt a természeti csapás. A legsúlyosabb helyzet Évia szigetén alakult ki, ott százszámra semmisültek meg a lakóházak, a helyszínen készült fényképek bejárták a világsajtót.

Évia – Kréta után Görögország második legnagyobb szigete – egy részletét mutatja az alábbi Sentinel-2 műholdkép az Európai Űrügynökség (ESA) feldolgozásában. A hamisszínes képhez az adatokat augusztus 11-én gyűjtötte a Copernicus földmegfigyelési program műholdja. Általában ezt a színezést a növényzet kiemelésére szokták alkalmazni. Most is vannak az épen maradt növényzetet jelző élénkpiros foltok, de az ábrázolt területet a sötét barnás- és zöldesszürke színek dominálják, amelyek a felperzselt területet jelzik. Középtájt egy kiterjedt kékesszürke füstfelhő is látható.

Évia szigetének északi részéről a közeli infravörös hullámhosszakon felvett adatok kiemelésével készült ez a Sentinel-2 műholdkép. Csak a szigeten 50 ezer hektárnyi terület vált a tűz martalékává. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Augusztusi blogbejegyzéseinkben (itt és itt) már ejtettünk szót és mutattunk műholdképeket a Délkelet-Európát sújtó szárazságról és hosszan tartó hőhullámról. Évián augusztus 3-án kezdődött a tüzek sorozata. Az ugyanerről a területről aznap, világidőben 9:20 körül készült felhőmentes Sentinel-2 képen ez még nem látszik. De ha összehasonlítjuk a három nappal később készített műholdképpel, akkor észrevehetjük, mekkora területen harapóztak el akkorra a lángok. Az aktív tűzfészkek jelölése érdekében egy speciális színezést alkalmaztunk, így azok narancsszínben szinte világítanak. (Az augusztus 6-ai képen a táj egy jó részét kelet felé felhő borítja ugyan, de az erdőtűzzel sújtott területeket és a felszálló füstöt épp látta az egyik Sentinel-2 műhold 13 sávban érzékeny kamerája.)

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Az idei nyári hőhullám egyes helyeken évtizedek óta a legsúlyosabb volt. Szicíliában például 48,8 °C levegő-hőmérsékletet is mértek, ami az adatok ellenőrzése után könnyen lehet, hogy a rendszeres meteorológiai mérések kezdete óta legmagasabbnak bizonyul Európában. Nagy erdőtüzek nem csak Görögországban és Törökországban, de Olaszországban, Albániában és Algériában is voltak, ezek nyomán több alkalommal aktiválták a Copernicus vészhelyzetekben elérhető szolgáltatását (Copernicus Emergency Management Service, EMS), ahol műholdas távérzékelési adatok alapján segítik a helyi hatóságokat az oltásban és a mentésben.

Kapcsolódó linkek: