Februári árvíz a Bodrogközben

Idén február elején a Felső-Tisza vízgyűjtő területén árhullám vonult le, a hirtelen lehulló csapadék miatt. A hírekben nagy figyelmet kapott, hogy Ukrajna és Románia területéről a megáradt Tisza és mellékfolyói jelentős mennyiségű hulladékot sodortak Magyarország területére. Ezért a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el. A szennyezés eredete a folyók hullámterében illegálisan elhelyezett kommunális hulladék. A vízen úszó szemét eltakarítására a Tiszát Vásárosnaménynál részlegesen hajókkal zárták el, a hulladékmentesítő munkagéplánc már az első üzemi napján, február 4-én több mint 200 köbméter térfogatú (mintegy 60 tonna tömegű) uszadékot emelt ki.

A vízen úszó szemét nem újkeletű probléma, egy 2019. nyári blogbejegyzésünkben is foglalkoztunk már vele. Most egy a Copernicus program egyik Sentinel-2 műholdjával készült képen az árvíz hatását figyelhetjük meg a behavazott tájon, jó néhány nappal később, amikorra a felhők (többé-kevésbé) elvonultak. A kép jobb felső sarkától (az ukrán határ környékétől, Záhonytól) több mint 70 km-en át Tokajig (bal alsó sarok) kanyarog a Tisza, ahol jobb oldali mellékfolyója, az északkeleti irányból érkező Bodrog torkolata látható. Az egyik műholdkép idén február 13-án készült. Összehasonlításképp mellé tettünk egy szintén havas, téli tájat mutató, felhőmentes Sentienel-2 képet, 2019 januárjából. Mindkét műholdkép a valóságoshoz közeli színeket mutatja. A csúszka elmozdításával feltűnő, hogy míg 2019-ben nem volt árvíz, addig a 2021-es februári képen a sötét színárnyalatok alapján a folyók sokkal „szélesebbnek” tűnnek, hiszen az elöntött területeken nem maradt meg a fehér hó. Különösen nagy kiterjedésű a vízzel borított terület a Bodrogközben, Tokaj felett.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019, 2021 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A mostani februári műholdképen mindenfelé látható, de különösen a Tisza bal partján, a legfeltűnőbben Rakamaz térségében előforduló barnás színű foltok a belvízzel érintett földekre utalnak.

Kapcsolódó linkek: