Az űrből is látszik a szemét a Tiszán

Posted on

Januárban egy blogbejegyzésünkben már ellátogattunk a Tisza-tóhoz, havas és hómentes téli, valamint nyári tájat mutató Sentinel-2 műholdképeket hasonlítottunk össze. Most újra vessünk egy „műholdas pillantást” a helyre, ezúttal Tisza-tó déli végére, a kiskörei vízerőmű duzzasztógátja környékére. A hírekben ugyanis azt olvashattuk, hogy rekordmennyiségű szemét és uszadékfa akadt fenn a kiskörei vízlépcső felvízi oldalán. Ennek oka a tavasszal levonult árhullámokban keresendő, amelyek idáig szállították a hulladékot, ami aztán felgyülemlett a gátnál. Persze a fő kiváltó ok maga a szemét, ami aggasztó mennyiségben kerül a folyóba annak felső szakaszán.

A szennyezés felszámolásán nagy erőkkel dolgoznak, de így is négy hónapon át tarthat, amíg megtisztítják a vizet. A becslések szerint 8000 tonnánál is több kommunális (főleg műanyagszemétből álló) és növényi eredetű hulladék (uszadék) torlódott össze. A szemétsziget összefüggő felülete eléri a 17 ezer m2-t, vastagsága helyenként 3 m-nél is nagyobb.

A jelenség olyannyira kiterjedt, hogy természetesen Sentinel-2 műholdképeken is megfigyelhetjük. Az alábbi összehasonlításhoz először egy tavaly nyári, szemétmentes képet választottunk. A másik, idén június 9-éről származó – ugyanolyan hamis színezésű, a vízfelületeket kékkel, a környező földek növényzetét élénk zölddel kiemelő – képen középtájt, barnás színben jól látszik a duzzasztógát északi oldalán felgyülemlett hulladék. (Az egy évvel korábbi, 2018. júniusi képet egy kisebb fehér felhő, és a tájra vetülő fekete árnyéka is tarkítja.)

(Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018–2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A műholdképek bal oldalán (a Tisza jobb partján) Kisköre település és a környező mezőgazdasági táblák láthatók. A tavalyi és az idei júniusi vízállás közötti különbség is érzékelhető, ha a csúszka mozgatásával váltogatunk a két kép között.

Kapcsolódó link: