Uncategorized

Behavazott München

Bajorország fővárosát az elmúlt hétvégén, december 2-án és 3-án jelentős mennyiségű hó borította be. December legelején ekkora hóesés ott rekordnak számít, a hóréteg vastagsága helyenként a fél métert is megközelítette. A régióban már elég régen, 2006 márciusában volt legutóbb ehhez fogható mértékű hóesés. Nem csak a müncheni nemzetközi repülőteret – Németország második legnagyobb forgalmú légikikötőjét – kellett lezárni a forgalom elől, de a vasúti és közúti közlekedés is megbénult. Münchenben leállt a tömegközlekedés, nem jártak a buszok és a villamosok. A labdarúgó Bundesliga hétvégi meccsét, a Bayern München–Union Berlin összecsapást is kénytelenek voltak elnapolni.

Bár a hóhelyzet a hét során fokozatosan normalizálódott, az alábbi Sentinel-2 műholdképen – amelynek elkészítését december 7-én a felhőzet elvonulása tette lehetővé – még látványosan megmutatkozik a nagyvárost és környékét beborító fehér hótakaró.

(Forrás: Európai Unió, Copernicus Sentinel-2 műholdkép)

Az európai Copernicus földmegfigyelési program Sentinel-2 optikai műholdpárosának 10 m-es felszíni felbontású felvételeit sok más alkalmazás mellett a hóborította felszínek felmérésére is tudják használni.

Kapcsolódó linkek: