Uncategorized

Szellemváros Malajziában

Ez a címe annak a riportnak, amely a Deutsche Welle és a Telex együttműködésében készült, és a Malajziában egy mesterséges szigetre épült Forest City városát mutatja be. A felhőkarcolók lakásait ugyan korábban befektetési céllal elkezdték felvásárolni, mégis alig él itt valaki. Most már sokan szabadulni szeretnének az ingatlanjaiktól, és a 60%-ban tulajdonos kivitelező kínai Country Garden vállalat is csődközeli állapotban van. Az elmúlt években felhúzott modern városban számottevő lakosság híján nincsenek szolgáltatások, nincs jelentős kereskedelem. Pedig az építkezés helyszíne nem ígérkezett rossznak, hiszen a közeli Szingapúrban méregdrágák az ingatlanok. Potenciális vevőkörnek azokat a tehetős kínaiakat tartották, akik viszonylag olcsón szerettek volna tengerparti lakóingatlanokhoz jutni. Időközben azonban szigorították a külföldi befektetéseket, és közbejött a COVID-19 világjárvány is.

Az alábbi műholdképpár egyike még 2017-ben, a másik hat évvel később, idén tavasszal készült a Copernicus program egyik Sentinel-2 optikai távérzékelő műholdjával. A többé-kevésbé felhőmentes műholdképek a valódi színeket adják vissza. A kép felső részén (északra és nyugatra) Malajzia területe, jobbra (keletre) már Szingapúr látható. Az utóbbi szigetországot a kontinenstől a Johori-szoros választja el. Lényegében a szorosban épült meg a Forest City számára létrehozott mesterséges sziget. A két kép csúszkával való összehasonlítása jól mutatja, hogy 2017-ben még csak a sziget kialakítása folyt (azt a munkát 2014-ben kezdték), mostanra pedig már állnak az épületek. A műholdképről az persze nem derül ki, hogy a városban sokan élnek-e vagy épp kong az ürességtől…

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2017, 2023 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A kép közepén látható Forest City közelében, nyugati felé egy hatalmas konténerkikötő látható. Jobbra felül a Malajziát és Szingapúrt összekötő, a Johori-szoroson átívelő két híd egyike is látszik.

Egy tavalyi blogbejegyzésünkben egyébként már „jártunk” ezen a környéken. Akkor több időpontban készült Sentinel-1 radaros műholdképek alapján a Szingapúr melletti élénk tengeri hajóforgalomról volt szó. Aki újraolvassa azt a bejegyzést és nagy méretben letölti a Sentinel-1 képet, könnyedén megtalálhatja rajta Forest City jellegzetes alakú part menti szigetét a Johori-szoros nyugati bejáratánál.

Kapcsolódó linkek: