Uncategorized

Az Andok Peruban

Az elmúlt évek során több blogbejegyzésükben is szóba került az Andok – ezek a lap aljáról elérhetők és újra elolvashatók. Az Andok a Föld leghosszabb (nem víz alatti) hegylánca. Dél-Amerika nyugati részén húzódik, mintegy 7000 km-en át. Hét országot érint, északon Venezuelától egészen Chile déli részéig. Most a Copernicus program egyik Sentinel-2 műholdjának képét mutatjuk be az Európai Űrügynökség (ESA) földmegfigyelési videósorozatának június végi epizódja nyomán.

A Sentinel-2 műholdpáros tagjai 13 látható és infravörös hullámhosszon készítik felvételeiket. Ezekből hamis színezéssel állították elő a perui Andok egy részletét ábrázoló, 2020. június 16-án készült képet. A feldolgozás révén kék színnel emelték ki a növényzetet. A legélénkebb kék az öntözött mezőgazdasági területeket jelzi.

(Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2020 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Az Andok létrejöttében a lemeztektonika játszott fő szerepet: a Nazca-lemez és az Antarktiszi-lemez a Dél-amerikai-lemez alá bukik (szubdukció). A táj képét aztán a szél és a víz eróziója formálta és formálja ma is. A műholdképen Peru Ica, Ayacucho és Arequipa régióinak részlete látható. A völgyekben a folyók vize teszi lehetővé az öntözést, ezek kék színben kanyarognak lefelé. A Sentinel-2 kép jobb felső részén a 3000 m magasban fekvő Puquio városka ismerhető fel, főleg a körülötte fekvő mezőgazdasági művelésű területek kiterjedt kék foltja alapján. Puquiótól nyugatra fekszik a Pampa Galeras rezervátum, a védett vikunya, egy vadon élő dél-amerikai teveféle élőhelye.

A műholdkép bal alsó részét fehér színű felhőzet uralja, amely felkúszik egyes völgyekbe is. Alacsonyan képződő tengeri stratocumulusról (gomolyos rétegfelhőről) van szó, amely a Csendes-óceán fölött alakul ki, majd az uralkodó széljárással a szárazföld fölé jut. A parttól nem messze tornyosuló hegylánc azonban megakadályozza, hogy a felhők elérjék a kontinens belsejét.

Bal oldalt felül, egy kisebb felhőfolt alatt fekszik Nazca városa. Tőle északnyugatra találhatók a nevezetes Nazca-vonalak, amelyek azonban nem láthatók a Sentinel-2-nek ezen képén – nem csak a felhőtakaró miatt, de felhők híján a felbontás sem volna hozzá elegendően finom. A Nazca-vonalak ún. geoglifák, a sivatagi vörös kőzetbe vésett hatalmas alakzatok, koruk mintegy 2000 éves lehet.

Kapcsolódó linkek: