Uncategorized

Atacamai ásványok

Az európai Copernicus földmegfigyelési program egyik 13 látható és infravörös hullámhosszon érzékeny Sentinel-2 műholdjának látványosan színezett képe segítségével Chilébe, az Atacama-sivatagba látogatunk. A képet az Európai Űrügynökség (ESA) népszerű heti földmegfigyelési videósorozatában mutatták be:

Az Atacama-sivatag bolygónk egyik legszárazabb vidéke, egyes pontjain soha nem regisztráltak még csapadékot. Nyugatról a Csendes-óceán, keletről az Andok hegyvonulata határolja. A Sentinel-2 kép tavaly június 29-én készült, Chile északi részén a Tarapacá régió egy részletét ábrázolja. Itt hatalmas mészkéreg-lerakódások (caliche) találhatók. Fontos ásványi anyagokat, nitrátokat, lítiumot, káliumot és jódot bányásznak a vidéken.

A jódot például a meddőhányóból való kioldás technológiájával nyerik ki. A halmok a képen sok helyütt megfigyelhetők, eltérő árnyalatú téglalapok formájában. Némelyik világosabb, mások sötétebbek, az eltérő összetételüknek és víztartalmuknak köszönhetően. A kép keleti (jobb) oldalán a környező sivatagos tájtól erősen elütő, élénk színekben tűnnek fel a lepárlómedencék. A sós vizet kutak hálózatával hozzák a felszínre és a sekély tavakba eresztik. A száraz és szeles időjárás hatására a víz gyorsan párolog, koncentrált sóoldatot hagyva maga után. Ebből vonják ki az akkumulátorgyártás egyik meghatározó alapanyagát, a lítiumot. A telepeket a képen fekete színben látszó, vonalszerű alakzatokként kötik össze az utak.

(Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A Sentinel-2 eltérő hullámhosszakon készített felvételei alapján a földfelszín eltérő összetevői is megkülönböztethetők, osztályozhatók.

Kapcsolódó linkek: