Uncategorized

Emírség az Arab-öböl partján

Abu-Dzabi (Abu Dhabi) az Egyesült Arab Emírségeket alkotó hét emírség egyike és egyben legnagyobbika, területe közel 67 ezer km2. Ezzel a teljes állam területének mintegy 87%-át teszi ki. Az Arab-öböl (Perzsa-öböl) partvidékén, 700 km hosszan mintegy 200 sziget tartozik hozzá. Az emírség azonos nevű fővárosa – és egyben az egész szövetségi állam fővárosa – a maga több mint egymilliós népességével Dubaj (Dubai) után az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városa. Az egyik Sentinel-2 földmegfigyelő műhold alábbi képén középtájt látható a település, amely egy szigeten épült, és három híd köti össze a szárazfölddel.

Abu-Dzabi egy 2019. január 27-én készített Sentinel-2 műholdképen. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Abu-Dzabitól északkeleti részén, szinte a város ölelésében található a Mangrove Nemzeti Park. A műholdképen sötétzöld foltként feltűnő területet 20 km2-en mangroveerdők, sós mocsarak alkotják, több mint 60 madárfaj fészkel itt. Az Abu-Dzabit körbevevő vizek a türkiz különböző árnyalataiban jelennek meg a képen, attól függően, hogy mekkora a vízmélység. A parttól távolabb az öböl mély vize sötét árnyalatú. A környéken él a keleti delfin (Sousa chinensis) legnagyobb populációja.

A figyelmes szemlélődő a műholdképen – főleg persze az eredeti méretű változatán –, annak is a jobb oldalán középtájt felfedezhet egy jellegzetes, piros színű alakzatot. Ez a Ferrari Worldnek, a világ legnagyobb területű (200 ezer m2-es) fedett vidámparkjának a teteje. A 2010-ben megnyílt szórakoztató létesítményben található a világ leggyorsabb hullámvasútja, a Formula Rossa. Abu-Dzabi nemzetközi repülőtere a vidámpark közelében, attól délkeletre, a kép jobb szélének közepén látható.

A műholdkép egy kinagyított részlete, rajta a Ferrari World és Abu-Dzabi repülőtere.

A Sentinel-2 az európai Copernicus program optikai és infravörös tartományban működő két, azonos felszereltségű műholdból (A és B) álló párosa. Az Abu-Dzabi városáról és környékéről készült, a valódi színeket visszaadó műholdképet az Európai Űrügynökség (ESA) földmegfigyelési videósorozatában mutatták be májusban:

Kapcsolódó linkek: