Uncategorized

A világ legnagyobb sómezeje

Salar de Uyuni, Bolívia. A dél-amerikai ország délnyugati részén, bő 10 ezer négyzetkilométeres területen fekvő sómező az Andok közepén, több mint 3600 m-es tengerszint feletti magasságban terül el. Mintegy 40 ezer évvel ezelőtt itt egy tó volt, amelynek a kiszáradása után maradt vissza a mostani sómező.

A Sentinel-2B műhold képe 2017. május 17-én készült, a bolíviai Salar de Uyuni egy részletéről. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok / ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A Salar de Uyuni őrzi a Föld egyik legnagyobb lítiumkészletét, amelynek becsült mennyisége 9 millió tonna. A műholdkép bal felső részén feltűnő geometrikus minták nagy lepárlómedencék, ahol a lítium-bikarbonátot kivonják a sós vízből. A lítium fontos és egyre értékesebb nyersanyag, óriási rá az igény a világpiacon. Ezt használják akkumulátorok gyártásához, ami az elektromos járművek elterjedésével felfutóban levő iparág.

A kép alsó részén látható terep igencsak tagolt ahhoz képest, ami magára a hatalmas sómezőre jellemző. Jobbra lent az ide ömlő Río Grande de Lípez folyó 20 km széles deltája látszik. A síkság nagy részén egyébként a magassági változások 1 m-en belül maradnak. Ez ideálissá teszi a terepet a műholdas radaros magasságmérő berendezések kalibrálásához – ilyenek dolgoznak például az ESA CrySat holdján és a Copernicus program Sentinel-3 műholdjain (pontosabban egyelőre csak a Sentinel-3A-n, a Sentinel-3B most még a felbocsátás előtti tesztek tárgya).

A 13 látható és infravörös színben érzékeny Sentinel-2B májusi műholdképét az ESA földmegfigyelési videósorozatában is bemutatták.

Kapcsolódó linkek: