Uncategorized

Etiópia a radar alatt

Az Európai Űrügynökség (ESA) hetente bemutatott műholdképei kötött legutóbb egy Etiópia közepét ábrázoló, különlegesen színezett Copernicus Sentinel-1 radaros műholdképmozaik került sorra. Az apertúraszintézis elvén működö radarberendezést hordozó műholdak, mint a Sentinel-1 is, radarimpulzusokat bocsátanak le a Föld irányába, és az onnan visszaszóródó jeleket detektálják. A radaros amplitúdókép segítségével a felszín tulajdonságaira, a jelek fázisának változását figyelve pedig annak műholdirányú elmozdulására is lehet következtetni, így a radarműholdas adatok széles körben hasznosíthatók. Az alábbi kép nem is egy, hanem három Sentinel-1 radaros amplitúdókép kombinációja, amelyek 2023 tavaszán, nyarán és őszén, eltérő időpontokban készültek. Mindegyikhez egy-egy alapszínt (vörös, zöld és kék) rendeltek, így a végeredmény a szivárvány színeiben mutatja a felszín évszakos változásait.

(Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2023 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A kép Etiópia középső részén egy 600 km hosszú és 500 km széles területét ábrázol. Etiópia Kelet-Afrikában, Afrika „szarvánál” található. Fővárosa, egyben legnépesebb városa Addisz-Abeba, amely Afrika egyik legnagyobb metropolisza. A műholdkép jobb felső sarkában világos foltként tűnik fel, hiszen az épületek jó radarvisszaverő képességgel rendelkeznek, méghozzá évszaktól függetlenül, így a kombinált képen az alapszínek összege, vagyis a fehér dominál. A soknemzetiségű állam a világ tengerparttal nem rendelkező országai között a legnépesebb. Gyorsan növekvő népessége jelenleg megközelíti a 130 millió főt. Bár gazdasága az elmúlt években gyors fejlődésnek indult, van mit behozni, hiszen Etiópia még mindig egyike a legszegényebb és legfejletlenebb országoknak.

Addisz-Abeba a fenti Sentinel-1 radarkép kinagyított részletén. Jól kivehető a nagyjából kelet–nyugati irányban elnyúló nemzetközi repülőtér.

Etiópia domborzata az afrikai kontinensen belül az egyik legváltozatosabb. Központi részét egy hatalmas fennsík, az Etióp-magasföld uralja. Ezt a Nagy-hasadékvölgy osztja ketté, amely a képen a fővárostól délre húzódik, nyomvonalát vulkánok és tavak láncolata jelöli ki. A fennsík tengerszint feletti magassága 1500–3000 m, belőle 4000 métert meghaladó csúcsok emelkednek ki. Az egész ország területének fele 1200 m feletti magasságban fekszik, így Etiópia a déli Lesotho után a földrész második legmagasabban fekvő országa.

A hasadékvölgyben sok kis folyó folyik, amelyek több tóba torkollnak. Közülük a legnagyobb a kép közepénél kicsit lejjebb látható Abaya-tó. A tavak összesen több mint 3100 km2-t fednek le. A radarképeken a víztestek sötét színben jelennek meg, mivel a sík vízfelületek a műholdról oldalirányban lebocsátott radarjelet eltérő irányban verik vissza. A kombinált képen az egyes tavakban látható különböző színárnyalatok vagy a változó felszíni áramlások és a folyók üledékei, vagy a vízszint változása miatt alakulnak ki.

A Turkana-tóba (balra lent) észak felől belépő, kanyargós Omo folyó deltája mentén is különböző színek láthatók. A kép közepe táján a gyíkra emlékeztető sötét alakzat a folyó felduzzasztása nyomán létrejött víztározót jelöl.

Kapcsolódó linkek: