Uncategorized

Töltődő víztározó Etiópiában

A Nagy Etióp Reneszánsz Duzzasztógát (Grand Ethiopian Renaissance Dam) (korábbi nevén Millennium-gát) építése 2011-ben kezdődött a Kék-Níluson. A 155 méter magas és 1,8 kilométer hosszú gát Afrika legnagyobb – és a világ hetedik legnagyobb – vízerőművéhez épült, amelynek tervezett teljesítménye 6,45 GW. A beruházás költsége 4,6 milliárd dollár. Összehasonlításképp érdemes megemlíteni, hogy a Níluson lejjebb, a híres Asszuáni-gátnál épp fél évszázada üzembe helyezett erőmű kapacitása 2,1 GW.

Az Asszuáni-gát, és a folyam vizének felduzzasztásával létrejött Nasszer-tó említése már csak azért is helyénvaló, mert az új etióp gát és tározó nemzetközi konfliktus forrása Egyiptommal és Szudánnal. Ezekben az afrikai országokban létkérdés az édesvíz, a Nílus vízhozamát pedig igencsak befolyásolja, ha elkezdik feltölteni az új etióp duzzasztógát mögött a tározót. A diplomáciai tárgyalások a víz megosztásáról már az építés kezdete óta tartanak, de eddig nem vezettek megnyugtató eredményre.

Most viszont nagyfelbontású optikai műholdfelvételeket is bemutatva a BBC arról számolt be, hogy megindult a Kék-Nílus vizének duzzasztása. A vízszint elég gyorsan nő, ahogyan azt magunk is láthatjuk a Copernicus program Sentinel-1 radaros műholdjaival készült képek összehasonlításával. A műholdradaros amplitúdóképeken a vízfelületek sötétek. A duzzasztógát és a környék építményei a képek közepe táján vehetők ki. Az alább bemutatott egyik kép a június 27-ei, a másik mindössze 12 napra rá a július 9-ei állapotot mutatja – a különbség szembeötlő.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2020 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A 74 milliárd köbméteresre tervezett víztározó teljes feltöltése valahol 5 és 15 év közötti időt vesz majd igénybe, de az alvízi országoknak nyilván nem mindegy, hogy milyen gyorsan fejezik be a folyamatot. Aggasztó, hogy anélkül kezdődött meg a művelet, hogy az érintett államok megegyeztek volna.

Kapcsolódó linkek: