Uncategorized

Feltöltött víztározó Etiópiában

Három évvel ezelőtt, 2020 nyarán látogattunk el virtuálisan, egy Sentinel-1 radaros műholdkép segítségével Etiópiába, ahol az Etióp Újjászületés Nagy Gátja (más fordításban Nagy Etióp Reneszánsz Duzzasztógát, Grand Ethiopian Renaissance Dam) volt a fő „látnivaló”. Az alkalmat akkor az adta, hogy megindult a Kék-Nílus vizének felduzzasztása, miután megépítették a 155 méter magas és 1,8 kilométer hosszú völgyzáró gátat. Ez Afrika legnagyobb – és a világ hetedik legnagyobb – vízerőművéhez épült, amelynek tervezett teljesítménye 6,45 GW. A beruházás költsége 4,6 milliárd dollár. Összehasonlításképp érdemes megemlíteni, hogy a Níluson lejjebb, a híres Asszuáni-gátnál levő erőmű kapacitása 2,1 GW.

Akkor a híradásokra alapozva azt írtuk, hogy a 74 milliárd köbméteresre tervezett víztározó teljes feltöltése valahol 5 és 15 év közötti időt vesz majd igénybe, de az alvízi országoknak nyilván nem mindegy, hogy milyen gyorsan fejezik be a folyamatot. A gát és a víztározó létesítése ugyanis az érintett államok, Egyiptom és Szudán élénk tiltakozását váltotta ki. Ezekben az afrikai országokban ugyanis az ivó- és öntözővíz legjelentősebb forrása a Nílus, amelynek a vízhozamát viszont befolyásolja a tározó feltöltése. Nos, a friss hírek arról szólnak, hogy az etiópok befejezték az óriás víztározó feltöltésének negyedik és egyben utolsó fázisát. A diplomáciai tárgyalások a víz megosztásáról már az építés kezdetekor megkezdődtek, de 2021 áprilisában megszakadtak – idén augusztusban viszont újraindultak.

Ekkoriban készült az alábbi (jobb oldali) Sentinel-1 radarkép a területről. Mellette bal oldalon – a csúszka elmozdításával összehasonlítható módon – ugyanaz a 2020. július eleji műholdkép látható kicsit nagyobb látómezővel, amelyet 2020-as blogbejegyzésünk illusztrálásához is használtunk. Valóban szembetűnő, hogy három év leforgása alatt mennyivel nagyobb területet öntött el a tározóban felgyülemlő víz. A radaros műholdképeken az egybefüggő, nyugodt vízfelszín sötétnek tűnik, hiszen onnan a műholdról oldalirányban lebocsátott impulzusok nem ugyanabban az irányban verődnek vissza.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2020, 2023 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A műholdas felvételek egyébként nem csak látványossággal szolgálnak. Felhasználásukkal és digitális terepmodellek alkalmazásával jól meg lehet becsülni a tározóban levő víz térfogatát.  A Kék-Nílus vizét áramtermelésre felhasználó óriásgát építése 2011-ben kezdődött, és közel 5 milliárd dollárba került. Az erőművel az Etiópia gazdasági fejlesztéséhez szükséges áramigényeket szeretnék kielégíteni, de exportra is jut majd a villamos energiából. Termelésről először 2022 februárjában érkezett hír. Van hová fejlődni az afrikai országban, hiszen a mintegy 120 milliós lakosságnak most csak a feléhez jut el az áramellátás.

Kapcsolódó linkek: