Vizet akarunk!

Román nyelven: vrem apă. Ezt a szöveget „írták fel” munkagépeikkel, csupa nagybetűvel a száraz tarlóra a dobrudzsai gazdák – számolt be róla a Transindex.ro hírportál. Két Konstanca megyei település, Comana és Negru Vodă termelői így üzentek az Mezőgazdasági Minisztériumnak, hogy felhívják a figyelmet a szárazság mértékére és sürgős segítséget kérjenek. Az akcióról videó is készült:

Romániában az elmúlt száz év legnagyobb szárazsága pusztított idén, amit a klímaváltozás számlájára írnak. Dobrudzsában a régió csaknem 80 százalékát érinti súlyosan az aszály, Konstanca megyében nemrég kiszáradt egy 851 hektáros tó. A gazdák kérik, hogy a kormány állíttassa helyre az elromlott öntözőrendszereket és Konstanca megyét nyilvánítsák katasztrófa sújtotta térséggé – írja a Transindex. Romániában jeenleg csak mintegy 100 ezer hektár termőföldet öntöznek, míg a termelés kb. 1 millió hektáron folyik.

A szántóföldre került elkeseredett felirat betűi a szó szoros értelmében is nagyok, úgyhogy méreténél fogva a szöveg még a közepes felbontású Sentinel-2 műholdképeken is kitűnően látható. Ezt mutatjuk be alább, a valóságos színeket visszaadva. Összehasonlításul ugyanannak a területnek egy másfél évvel korábbi, tavaly tavaszi műholdképe is látható a csúszka elmozdításával.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019–2020 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Kapcsolódó linkek: