Uncategorized

Morotva eltűnőben

A közelmúltban közölt helyszíni riportot a Válasz Online az Észak-Alföldről. A téma a klíma változásával kapcsolatban a területen egyre inkább tapasztalható szárazság. A változások egyik jele, hogy a korábban álladónak számító víztestek közül egyiknek-másiknak a medrében mostanra a víz helyett jobbára növényzetet találunk. Így elképzelhető, hogy lassan meg kell barátkoznunk az időszakos víztest fogalmával, amely a mediterrán és a sivatagos vidékeken ismert. A cikkben említett egyik példa a Debrecentől keletre fekvő Monostorpályi határában található Létai-ér. A korábbi patakban mostanság inkább csak akkor van víz, ha jelentős csapadék hullik. „Csak folyóvizekből mára 37 ilyen van az országban, miközben hat éve még egy sem volt” – mondja a helyzetet elemző Lukács Balázs András, Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa.

A példák között szereplő másik víztestet, egy állóvizet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újkenéz határában fekvő Kenézi-morotvát mutatjuk be két Sentinel-2 műholdkép összehasonlításával. Az egyik idén májusban készült, a másik majdnem pontosan három évvel ezelőtt, 2017 májusában. A hamis színezés pirossal emeli ki a növényzetet, a vizek a kék árnyalataiban láthatók. (A 2017-es képen néhány fehér felhőpamacs, valamint a felszínre vetett sötét árnyékuk is feltűnik, ezek természetesen nem a táj részei.)

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2017, 2020 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A patkó alakú morotva egy holtág, valamikor a Tisza medrének része volt. A műholdképeken az élő Tisza szürkéskék szalagja délről észak felé folyva kanyarog át a tájon. Újkenéz balra középtájt látható. A kutató szerint idén július elejére annyira eltűnt a víz a mederből, hogy a helyén birkák legelésztek.

Kapcsolódó linkek: