Uncategorized

Világbajnokság Katarban

Épp most, pontosabban 2022. november 20. és december 18. között zajlik a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA, Fédération Internationale de Football Association) 22. világbajnoksága. Ez az utolsó a sorozatban, amelyen 32 csapat mérkőzik meg. Legközelebb, négy év múlva már 48 csapat kerülhet be a selejtezőkből. A 2026-os világbajnokságot Észak-Amerikában, az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közös rendezésében, 16 városban tartják majd. A mostani katari az első alkalom, amikor egy arab országba látogat a világszerte nagy érdeklődéssel kísért torna. A mérkőzéseket öt város nyolc stadionjában rendezik.

A döntő helyszíne a Loszaíl (Lusail) városában épült. A Perzsa-öbölbe (Arab-öbölbe) nyúló félszigeten fekvő kis arab emírségben a főváros, Doha után ez a második legnagyobb lélekszámú település. Dohában egyébkén négy stadionban zajlanak a világbajnokság eseményei. A fővárostól mindössze 23 km-re északra fekvő Loszaíl stadionja a legnagyobb befogadó képességű, kapacitása közel 89 ezres. Az itt rendezendő tíz világbajnoki mérkőzés közül az első csoporttalálkozón, november 22-én Szaúd-Arábia nagy meglepetésre 2–1 arányban legyőzte a világbajnoki címre is esélyes Argentínát.

A stadionok elég nagy építmények ahhoz, hogy jól kivehetők legyenek a Sentinel-2 távérzékelő műholdak felvételein. Az alábbi képpár egyik, egészen friss tagja a Loszaíli Nemzeti Stadiont és környékét mutatja idén november 20-án, vagyis a világbajnokság kezdőnapján. Az összehasonlító kép az egyik legkorábbi elérhető Sentinel-2 kép a helyszínről, még 2017 januárjából. (Köztük a csúszka elmozdításával lehet váltogatni.) Mindkét kép a valóságoshoz közeli színeket adja vissza, jól érzékeltetve az itt uralkodó sivatagos éghajlat jellegzetességeit. A világbajnokságot is azért rendezik nyár helyett ilyen szokatlanul késői időpontban, mert novemberben a hőmérséklet már elviselhető(bb)…

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2017, 2022 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Loszaíl stadionjának építési munkálatai 2017 áprilisában kezdődtek, ezért nem véletlen, hogy a korai Sentinel-2 műholdképen még nem láthatunk semmi különöset a mostani helyén. Érdemes megfigyelni, hogy a két műholdkép készítése között eltelt majdnem 6 év alatt mennyire megváltozott a stadion környéke is, például az úthálózat. Az építkezést eredetileg 2020-ra szerették volna befejezni, de csak idén szeptemberben rendezték meg a stadion nyitómérkőzést. A világbajnokság után a stadiont átépítik, kapacitását 40 ezresre csökkentik.

A katari világbajnokságot megelőző stadionépítésekhez elsősorban külföldi vendégmunkásokat alkalmaztak. Az elmúlt években egy sor visszásságra derült fény a munkakörülményeiket illetően. Nehéz megmondni, hogy pontosan hányan, de sok munkás vesztette életét a stadionok építésekor.

Kapcsolódó linkek: