Uncategorized

Malaspina morénái

Alaszka délkeleti részén, a Yakutat-öböltől nyugatra található a Malaspina, a világ legnagyobb ún. előtéri gleccsere (piedmont glacier). Egy hatalmas kiterjedésű, kerek alakú jéglebenyről van szó, amely szétterül a környező sík vidéken, miután a völgy, amelyből ered, véget ér. Ilyen típusú gleccserek, amelyek meredek falú völgyekből folynak és sík vidéken (nem közvetlenül a tengerben) végződnek, az Antarktiszon és Grönlandon is megtalálhatók. Azoknál a jég haladási sebessége általában kisebb.

A Malaspina-gleccserről az európai Copernicus földmegfigyelő program egyik Sentinel-2 optikai műholdjával idén nyáron készült képen hamis színezést használtak, amely a közeli infravörös sáv segítségével pirossal kiemeli a növényborítást.

Egy alaszkai gleccser, a Malaspina és környéke 2022. július 4-én készült hamisszínes Sentinel-2 műholdképen. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2022 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A gleccser, amely 80 km hosszan nyúlik el a hegyekben és jege mintegy 300 m vastag, egy kisebb országnyi, majdnem 2900 km2 területet fed le. A feltűnő, hullámzó felszínformák, amelyek a gleccser és a tenger között helyezkednek el, a morénák. Ezek a gleccser jege által ideszállított majd lerakódott kőzettörmelékből alakultak ki. A növényzettel, illetve a jéggel és hóval borított, fehér és piros színű felszín mellett a barna különböző árnyalataiban jelenik itt meg a táj. Alul a Csendes-óceán öblének mély vize sötétkék, de a part közelében a vízbe mosódó hordalék a türkiz árnyalataira színezi.

A Malaspina-gleccsert, a jég hízásának és visszaszorulásának ciklusait sokan kutatják. A gleccser környéke különösen érzékeny lehet a klímaváltozásra. Jelentősebb tengerszint-emelkedés esetén a benyomuló tengervíz komoly változásokat okozhat a helyi ökoszisztémában.

A gleccserről készült műholdkép volt nemrég a témája az Európai Űrügynökség (ESA) földmegfigyelési témájú heti ismeretterjesztő videósorozatának.

(Forrás: ESA)

Kapcsolódó linkek: