Uncategorized

A világ legnagyobb stadionja…

… a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK, más néven Észak-Korea) fővárosban, Phenjanban (Phjongjang) található. Mint azt az Index hírportál Ma is tanultam valamit sorozatának egyik cikkéből megtudhatjuk, az 1970-es évek közepétől a világtól elzárt diktatúrában nem kevesebb mint 9 olyan stadiont építettek, amelynek befogadóképessége meghaladja a 25 ezer főt. Közülük is messze a legnagyobb – sőt világszerte párját ritkító – a Május Elseje Stadion, amely a Phenjant kettészelő Tedong (Taedong) folyóban található Rungna-szigeten épült, és a hivatalos számok szerint akár 150 ezer néző fogadására is alkalmas. (Más, reálisabbnak tűnő becslések szerint „csak” 114 ezer fős a stadion.)

Phenjan környéke az európai Copernicus földmegfigyelési program egyik Sentinel-2 műholdjának képén. A 13 hullámsávban érzékeny kamera 8-as, 4-es és 3-as számú sávjai alapján összeállított hamis színezésű képet hagyományosan a növényborítás pirossal való kiemelésére használják. Középtájt az észak-koreai főváros látható, a Tedong folyó északkeletről délnyugati irányban szeli át a tájat. A műhold 2020. május 30-án haladt át a terület fölött, az akkori felvételekből készült ez a kb. 55 km széles területet ábrázoló képkivágás. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2020 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A grandiózus létesítmény építését 1986-ban kezdték el, az átadást 1989. május 1-jére – és egyúttal az az évi Világifjúsági és diáktalálkozó (VIT) idejére – időzítették.

A sziget területének egyhatodát elfoglaló, 20,7 hektáros stadion a 2020. május 30-ai felhőmentes Sentinel-2 műholdkép közepén, a fenti kép kinagyított részletén, de ezúttal a valóságoshoz közeli színekben. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2020 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Kapcsolódó linkek: